Annons
Insändare

Stoppa skymfen av Linné

Insändare • Publicerad 2 februari 2007
Inte i Skanör om insändarskribenten får bestämma. ARKIVBILD: TOMAS NYBERG
Inte i Skanör om insändarskribenten får bestämma. ARKIVBILD: TOMAS NYBERGFoto: 

En av alla tiders mest berömda svenskar är Carl von Linné. I år är det 300 år sedan han föddes och detta kommer att firas över stora delar av världen.

Sommaren1729 kom han till Skanör som i hög grad fann hans gillande: "Skanör är en liten stad... och den som vill söka sig en stilla retrait, kan näppeligen få den i Sverige tystare än här.... Klimatet i Skanör är det mildaste till köldens häftighet av alla de orter jag vet i riket."

Annons

Detta är anledning till att undertecknad som i 60 år haft min bostad här och kollegor i Läkarförbundets semesterlägenheter vid Östergatan, de senaste 60 åren fått njuta av denna berömda tysthet i norra Skanör samt de ljuvliga baden vid Norra Reveln.

Nu vill marodörer på det ytterst malplacerade sätt sätta stopp för detta, med ett "street race" mitt i denna idylliska gamla stadskärna vill de efter mer än 250 år, med trängsel, buller och avgaser förstöra för de 10000-tals badgäster som från Rådhustorget går till badet på ljuvliga stigar. Parkeringsproblemen är redan i dag stora där.

Många gånger har jag fått värna om min hembygd. Men med tillfredsställelse konstaterar jag att även de styrande nu alltmer inser vilken ovärderlig juvel Skanör är i kommunens krona! Låt inte personer för snöd vinnings skull få förstöra den.

Medan världen i övrigt hyllar Linné, skulle Skanör i så fall framstå inför världen som den enda ort i där man skymfar honom! Måtte förnuft och det goda omdömet segra.

Lennart Moberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons