Annons
Insändare

Stoppa planerna på att riva Tobakshörnan

Insändare • Publicerad 24 april 2007

Skönt att museichefen ställer upp för bevarandet av Tobakshörnan, Trelleborgs äldsta tvåvåningshus, och den gamla gården på Stavstensudde.

"Gården ger mervärde åt den nya bebyggelsen och bör räddas", skriver arkitekten Madeleine Brandin.

Annons

"Det är inte det värdefullaste huset i Trelleborg" säger T Qvarfordt. Det finns många definitioner på värden kapital, kultur – vinst, förlust, bevarandet som ger minnen av en gången tid.

Hur många människor reser inte från hela världen för att se städer som bevarat sina stadsmiljöer? Trelleborg har inte bevarat mycket. De två gossar som rustat upp de förfallna husen vid Valldammsgatan är värda en belöning.

Stadsbyggnadschefen ställer sig frågande inför rivningsförbudet av den Stavstenska gården. "Det är väldigt ovanligt med rivningsförbud. Det förekommer i princip icke".

Hur vore det om han studerade K-märkningar i Sverige. Ett samtal med riksantikvarieämbetet vore kanske givande.

Det är inte underligt att Trelleborgs äldre bebyggelser försvunnit. Industrins framväxt gjorde trelleborgarna fartblinda.

Norrköping, en annan industristad, greps av samma yra. Men ett klokt kommunalråd upptäckte faran och i sista stund stoppade rivningarna.

Jag vet vad jag talar om. Jag gjorde dokumentär om upprustningen av le Marai. 126 hektar i Paris gjorde en jämförelse mellan engelsk bygglagstiftning och svensk, och en serie om "Vad sker med våra stadskärnor", för tv.

M Berggren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons