Annons
Insändare

Stoppa flyttskatten och värna fri rörlighet!

Insändare • Publicerad 21 september 2007

Finansministerns girighet försvårar vår mest basala rättighet och nödvändighet, nämligen rätten att välja bostad. Dessutom säger sig regeringen vilja underlätta rörligheten på arbetsmarknaden vilket direkt motverkas av straffskatten på bostadsbyte. Nya förslag borde vila på kunskaper som mänskligheten fått tidigare i stället för att försöka uppfinna hjulet på nytt. Att ersätta nuvarande fastighetsskatt och reavinstskatt är önskvärt men borde göras till det bättre för det övergripande målet – rättvis frihet.

Koppla bostadsskatten till inkomsten genom att inkomstberäkna innehavet och lägga denna inkomst till övrig beskattningsbar inkomst liknande 70/80-tals modell (schablonintäkt). Detta kan enkelt kopplas till den stadigvarande bostaden så att människor med låg inkomst kan ha råd att bo kvar i inflationsdrivna fastigheter och därmed blir höginkomsttagare beskattade efter förmåga för likvärdig fastighet. De som äger fastigheter av andra skäl eller inte har beskattningsbar inkomst skall betala en minimiavgift som kan vara den kommunala fastighetsavgiften.

Annons

Att tvingas sälja sin bostad för att flytta till annan ort där jobben finns skall inte straffas med flyttskatt på inflationen. Den som för 10-15 år sedan köpte sin fastighet för 1 miljon kan i dag kanske sälja den för 2 miljoner eftersom inflationen minskat pengarnas värde utan att förändra bostaden. Den föreslagna reavinstskatten på 22 procent betyder 220000 kronor i skatt och kvar att köpa ny bostad för blir endast 1780000 kronor. En likvärdig bostad på den nya orten kostar minst 2 miljoner (troligen mer på grund av attraktiv ort), vilket medför tvång att köpa sämre bostad eller att låna nya pengar med ökade räntekostnader. Att skjuta upp beskattningen kan medföra högre kostnader framöver.

Den nödvändiga bostaden borde inflationsrensas(se 70/80-tal) före beskattning så att inte friheten straffbeskattas. Övriga fastighetsspekulationer kan beskattas hårdare för att dämpa inflationsdrivet och fastighetsbubblans storlek.

Dra lärdom av tidigare kunskaper för att vidareutveckla till det bättre är meningen med livet.

Bertil Larsson, liberal folkpartist,

ordförande Trelleborgs kommuns Utvecklings AB

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons