Insändare

Staten tar med en hand och ger med den andra

Insändare • Publicerad 8 februari 2007
För villaägarna minskas bostadstillägget, det staten ger med ena handen tas tillbaka med den andra, skriver insändarskribenten. ARKIVBILD: MARK HANLON
För villaägarna minskas bostadstillägget, det staten ger med ena handen tas tillbaka med den andra, skriver insändarskribenten. ARKIVBILD: MARK HANLONFoto: 

När det gäller bostads-tillägg för småhus så har schablonerna för uppvärmning och hushållsel minskat. För ett hus på 100 kvadratmeter beräknas uppvärmningen av bostaden och vattnet kosta 148 kronor per kvadratmeter alltså 14800 kronor för år 2007. För år 2006 beräknades kostnaden till 17300 kronor. Alltså skulle det i år kosta ca 17 procent mindre än förra året.

På Försäkringskassan (Stockholm) säger de till mig att det är mycket egendomligt, men Statistiska centralbyrån (SCB) har anlitats och sagt att elen gått ner i pris. När jag kontaktar ansvarig på SCB får jag beskedet att elpriset visst inte blivit billigare utan 18 procent dyrare förra året. Sedan läste jag för några dagar sedan att hyran i de vanliga hyreshusen höjts och att höjningen beror på att kostnaderna för värme, vatten och soptömning ökat kraftigt. Det är absurt att bedra villaägarna på detta sätt.

Nu är det så att bostadstillägg för dem som bor i hyresrätter ökat genom att taket blivit höjt från 4850 till 5000 kronor per månad. För villaägarna minskas bostadstillägget i stället. Det staten ger med ena handen tas tillbaka med den andra.

Sylvia Oscarsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.