Annons
Insändare

Staten hjälper banker och "ockrare"

Insändare • Publicerad 9 maj 2008
Insändarskribenten är kritisk till så kallade seniorlån. Arkivbild: Scanpix
Insändarskribenten är kritisk till så kallade seniorlån. Arkivbild: ScanpixFoto: 

ººUnder det senaste året har matpriserna stigit med 6,8 procent, bensinpriset har gått upp med en krona och boräntan har stigit rejält. Swedbank har tagit fram siffror som visar hur detta slår för en barnfamilj med två tonåringar och två vuxna i normala inkomstlägen. Höjda löner och jobbavdrag ökade den disponibla inkomsten med 1880 kronor per månad. Nästan hela ökningen har emellertid raderats ut. Vi är ett pensionärspar som ej fått sänkta skatter och fått höjt våra pensioner sammanlagt med "rekordhöga" 400 kronor per månad. Maten har gått upp i pris lika mycket för oss och även bensin med mera. Vår levnadsstandard har alltså sjunkit liksom tidigare år.

Banker erbjuder pensionärer seniorlån med höga räntor, men där dessa bakas in i lånet. Pensionärerna behöver alltså inte betala dessa förrän deras villor eller bostadsrätter säljs. Till exempel Svensk Hypotekspension erbjuder lån till 7,94 procent ränta och uppläggningsavgift på 4000 kronor. På mitt vanliga banklån är räntan 5 procent och ingen uppläggningsavgift. Vanliga banklån är alltså billigare men bankerna och "ockrare" utnyttjar de dåliga pensionerna som motiv för att erbjuda seniorlån vilka ger dem höga ränteinkomster.

Sylvia Oscarsson, ordförande för spi i Vellinge kommun
Sylvia Oscarsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons