Annons
Insändare

Stäng hamnen innan vi försvinner i avgaser

Så har det då varit fint besök i hamnen, till och med en EU-politiker. Som den ystadpåg han lär vara, var han ju hur hövlig som helst och uttryckte sig ungefär: Det var en stor och fin hamn. Det är väl vad hövligheten kräver. För inte kunde han väl säga: Det var en liten jävel, och så skitig, även om han skulle ha tänkt det.
Insändare • Publicerad 22 april 2009

Boende på Väster beskyller Ivar Ek för att ha ett eget intresse i sina skriverier om hamnen. Dum skulle han ju vara om han inte hade det. Men, det kan ju även de på Väster göra och på köpet eventuellt få tillbaka sin strand. I och för sig ligger deras egenintresse i att trafiken och smutsen flyttas till Öster istället. Dessutom ökar den bara på så sätt.

Om nu hamnen skulle bli kvar, vilket i sig gud förbjude, så är det ju läge att kräva, att trafiken till hamnen skall grävas ner. Tyvärr inte begravas, men grävas ner i en tunnel, som går kortaste vägen till hamnen. Västerborna får sin strand tillbaka, i all synnerhet om stadens smartast byggda infart rivs upp.

Annons

Oavsett om västerborna driver på en lösning med tunnel eller ej, så är det ändå den bästa lösningen för tillfart till den dyngspridande och illaluktande hamnen.

Om insändaren i Allehanda den 16 april, håller sträck, så är en sak i alla fall helt säker. Man kan inte på något sätt beskylla hamnledningen för att hålla avgivna löften. Fortfarande saknar jag mötesanteckningarna från det första stora samrådesmötet. Ordföranden ville ha namn och adress på deltagarna och sade uttryckligen att anteckningar inte behövde föras, för de skulle skickas ut till deltagarna. Sedan det mötet hade posten hunnit fram redan, fast med snigelpost.

Men det är ju så, att förtroende skapande uttalanden alltid har sin verkan. Förr eller senare, åt det ena eller andra hållet.

Det var så otroligt vackert. En kväll, eller sen eftermiddag, när jag kom körande hemåt mot Trelleborg. Självfallet bakom en kö av tätt, tätt körande glänsande fina och nödvändiga lastbilar. Knappt en vindil över havet, vilket i sig sällan inträffar i denna del av Sverige och solen i ryggen precis över trädtopparna. Oooo, det var vackert som en psalm, som min mor sade på sin tid. Vackert, visst, ända tills kön av bilar, kom så nära, att det svarta locket syntes över staden. Över staden syntes från hamnen och rakt norrut en bit förbi infarten ett lock av svarta avgaser som låg kvar, på grund av den obefintliga vinden.

Min tanke var då, att skall detta fortsätta i en jätteutökad fart, så blir det snabbt också ett utökat behov av psalmerna i helt andra avseenden än det ovannämnda.

Därför, stäng hamnen, stäng hamnen nu, innan alla pengar, även bildlikt, kastas i sjön!

Tom Nyström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons