Insändare

Stäng för enfaldiga politiker

Insändare • Publicerad 7 april 2008

I Trelleborgs Allehanda (den 2 april) möts jag igen av hur kommunen lämnar över konstinköpsfrågor till tyckmyckande personer, som intet vet om konst - och konsttekniker.

Jag vill komplettera kollegan Fred Åbergs inlägg. Javisst, det är fråga om inköp av en replik av hans skulptur.

Överallt i världen möter vi av repliker, mångfaldigad originalkonst. Se bland annat Karl Milles magnifika delfin, USA, Tyskland, Danmark har repliker av den och även Malmö. Den som finns i Trelleborg, utanför badhuset, är ingen kopia.

Den i särklass mest köpta konsttekniken är grafik: litografi och olika sorters koppargrafik. Konstnären bestämmer upplagans storlek. Den signeras och numreras. Hundra exemplar numreras 1/100, 2/100, 3/100… Hela upplagan är originalkonst.

Småskulpturer, avsedda för till exempel att inomhusexponeras, numreras på samma sätt.

Konstföreningar borde ta för vana att beskriva de olika teknikerna i samband med vernissage.

Jag passar på tillfället att tacka framsynta inköpare av mängden utomlandskonst i Trelleborg. Några av dem repliker. Håll öppet för flera inköp av mångfaldigad och bra originalkonst.

Stäng för enfaldiga politiker.

Gösta Nydahl målare, grafiker och skulptör
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.