Annons
Insändare

Stämningsfull sång?

Insändare • Publicerad 14 december 2005
Insändarskribenten tycker inte att barn ska släppas lösa i kyrkogången vid tillfällen som detta. ARKIVBILD: Tomas Nyberg
Insändarskribenten tycker inte att barn ska släppas lösa i kyrkogången vid tillfällen som detta. ARKIVBILD: Tomas NybergFoto: 

En av de vackraste kyrkliga högtiderna står för dörren. Många är vi, såväl barn som ungdomar och vuxna, som under en stor del av hösten troget övat för att glädja er alla med stämningsfull sång. Vi har träffats varje vecka. Det är inte bara att sjunga. Vi övar också in tydlig text, olika stämmor och nyanser för att bjuda på en levande sång. Vi är så glada att ni fyller våra kyrkor för att lyssna på oss. Några stycken, till exempel lucia med tärnor, har kämpat med små textrader och är väldigt nervösa inför denna nog så stora uppgift.

Lucia och jul är barnens högtid. Men varför, kära föräldrar, tror ni att kyrkans övriga besökare och vi, körsångare, präster etc, har tagit oss dit för att titta på era andra barn, det vill säga de som ni släpper lös i kyrkgången, vilt gapande och hoppande?

Annons

Priset var väl när en pojke lade sig ner i mittgången, frenetiskt visslande?! Han förstår inte hur fel det är - men vad gjorde föräldrarna? Inte ett dyft! Vad gjorde mamman (?) som satt längst fram med två flickor, som hela tiden sprang omkring i gången och hoppade framför lucian? Ingenting! Hon tyckte uppenbarligen att det var jättekul att hennes små söta telningar kutade runt på golvet. Jag lovar, det var ingen annan som uppskattade showen!

Det är likadant varje år. Arbetet, för att glädja med sång och musik, är alltid lika stort. Och frustrationen efteråt är alltid lika stor. Det är skönt att det inte är så stelt i kyrkan som det var när jag växte upp. Men, det betyder inte att det är någon slags dagisverksamhet i kyrkan vid högmässor, konserter med mera!

Och, så synd om era andra små barn, de som står framme vid altaret och sjunger så fint. Ni kan väl åtminstone visa dem respekt!

Kör och luciatåg har inte en chans att bibehålla uppmärksamheten när barnen springer omkring och håller låda.

Och inte prästen heller, som också har förberett sig. Alla är i stället fokuserade på att sitta och irritera sig.

Tar man med sina barn till till exempel en konsert, ser man också till att hålla reda på dem! Har de svårt att sitta still och vara lugna - gå ut med dem en stund! Det är inte lätt att vara liten.

En frustrerad sångare

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons