Annons
Insändare

”Stallet” är bästa stället för Victoriasalongen

Den allra bästa platsen för återuppbyggnad av inredningen från tågfärjan Drottning Victoria är i ”Stallet”, byggnaden längs med Bryggaregatan intill Trelleborgs Sjöfartsmuseum i Kulturbruket, Gråbrödersgatan 12.
Publicerad 31 juli 2018
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Styrelsen för Trelleborgs Sjöfartsmusei Vänner vill att Victoriasalongen placeras i ”Stallet”, intill Sjöfartsmuseet.
Styrelsen för Trelleborgs Sjöfartsmusei Vänner vill att Victoriasalongen placeras i ”Stallet”, intill Sjöfartsmuseet.Foto: Tomas Nyberg

Turerna har varit många kring hur den unika matsals- och salongsinredningen från Kungsledens fina juvel Drottning Victoria bäst ska tas omhand, tillgängliggöras och kunna visas upp för en bredare publik på ett värdigt sätt i sin rätta omgivning.

Den exklusiva och vackra inredningen har ett unikt kulturhistoriskt värde som en del av Trelleborgs historia som hamnstad och port mot kontinenten. Detta är alla inblandade helt eniga om. Därför är alla också eniga om att inredningen, som nu ligger nerpackad, ska byggas upp. Frågan som ännu är öppen är: var ska den byggas upp?

Annons

Verksamheten i Trelleborgs Sjöfartsmuseum drivs av föreningen Trelleborgs Sjöfartsmusei Vänner. Föreningen har funnits i drygt 20 år, har cirka 250 medlemmar och en aktiv styrelse som helt ideellt svarar för öppethållande och aktiviteter i museet som guidade visningar, föreläsningskvällar, filmvisningar och studieresor. Tillsammans besitter medlemmar och styrelse en stor samlad kunskap om Trelleborgs sjöfartshistoria.

Trelleborgs Sjöfartsmuseum visar sjöfartens historia inom Trelleborgs storkommun förr och nu. Museet har i sina samlingar olika avdelningar för fiske, mindre båtmotorer, nautiska instrument, stuveri, rederi, spedition och färjetrafik. Museet förvaltar bland annat flera fartygsmodeller och andra föremål från Malmros Sjöhistoriska liksom färjemodeller från SJ:s Järnvägsmuseum. Victoria-inredningen hör definitivt bäst hemma i detta sammanhang! Sjöfartsmuséet har ett bra läge mitt i ett vackert kulturhistoriskt stråk där många turister och trelleborgare gärna rör sig - från Ebbe-hallen via Stadsparken, Vattentornet, Muséet, S:t Nicolai kyrka till Vikingaborgen.

Sjöfartsmuseet har cirka 800 besökare per år – mest från Trelleborg, övriga Skåne och Sverige, Danmark och Tyskland, men även ibland långväga spontanbesökare från exempelvis USA, Kina och Australien.

Många besökare kommer med bokade bussresor, där Sjöfartsmuseet utgör ett av flera kulturella besöksmål i Trelleborg. Victoriasalongen blir ett självklart besöksmål mitt i kulturstråket tillsammans med övriga fina sevärda stopp!

Enligt uppgift i bland annat TA, har Trelleborgshem sagt sig vara villig att betala för flytten och återuppsättningen av inredningen om den placeras i någon av deras fastigheter. Detta erbjudande bör kommunen skyndsamt tacka JA till, innan hela inredningen fördärvas där den nu förvaras nerpackad!

Med hänvisning till vad vi framfört i detta brev, vill vi att kommunstyrelsen accepterar och beslutar om tidigare förslag om placering i ”Stallet” i samråd med Trelleborgshem.

Styrelsen för Trelleborgs Sjöfartsmusei Vänner

Annons
Annons
Annons
Annons