Annons
Insändare

Stadstrafiken kostar dubbelt så mycket i Trelleborg som i Ystad

Svar till Matz Lonnedal Risberg (den 30 november).
Publicerad 22 december 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I Trelleborg går, till skillnad från i Ystad, alla busslinjerna igenom centrum och vidare, skriver Fredrik Schell, Skånetrafiken i ett svar på en tidigare insändare.
I Trelleborg går, till skillnad från i Ystad, alla busslinjerna igenom centrum och vidare, skriver Fredrik Schell, Skånetrafiken i ett svar på en tidigare insändare.Foto: Tomas Nyberg

Det är en lite missvisande jämförelse som du gör mellan Trelleborg och Ystad. Trelleborg har till skillnad från Ystad så kallade genomgående linjer, det vill säga att linjerna går igenom centrum och vidare. I Ystad stannar varje linje i centrum. Om vi skulle räkna som i Ystad skulle Trelleborg ha fyra stadsbusslinjer plus linje 10.

Om vi dessutom jämför vad stadstrafiken kostar mellan Trelleborg och Ystad kan vi konstatera att vi lägger dubbelt så mycket pengar på trafiken i Trelleborg – nästan 22 miljoner kronor per år jämfört med Ystads 10 miljoner kronor per år. Det beror på att Trelleborg har betydligt fler turer och dessutom söndagstrafik, vilket inte Ystad har.

”Det är en lite missvisande jämförelse som du gör mellan Trelleborg och Ystad.”
Fredrik Schell, enhetschef planering, Skånetrafiken
Annons

Du har rätt i att inte hela Trelleborg försörjs av stadsbussar. Men planen är att Skånetrafiken tillsammans med kommunen under våren ska påbörja en översyn av hela stadstrafiken. Detta för att ta höjd för den utveckling som kommer ske i Trelleborg med nya ringvägar, nya havsnära stadsdelar och nya arbetsplatser. När en ny stadstrafik kan börja gå i Trelleborg är i dagsläget inte klart.

Fredrik Schell, enhetschef planering, Skånetrafiken

Annons
Annons
Annons
Annons