Annons
Insändare

Stackars rökare

Insändare • Publicerad 27 februari 2007

Redan August Strindberg sade att det är synd om människorna.

Hade han levt i dag hade han nog sagt att detta gäller speciellt för rökarna. Dem är det verkligen synd om.

Annons

Inte nog med att de går en säker död till mötes, de betraktas också som skyldiga till andras död. Tänk på vilken skuldbörda som läggs på rökarna. De kan närmast beskrivas som pestsmittade och borde isoleras på någon öde ö, så man slapp dem och deras rök.

Förr var det inte så farligt att röka för då rökte de flesta. Nu är rökarna i minoritet och då skall de hållas efter. Det är rena diskrimineringen och borde tas upp av DO.

De tillåts snart inte att röka någonstans varken inom- eller utomhus. Röker du hemma vill ingen besöka dig för röklukten. Går du ut och röker kan du bli förkyld och dö i lunginflammation.

Själv är jag rökare sedan 50 år och mår utmärkt. Har aldrig missat jobbet på grund av min last, men jag skäms för att jag inte kunnat sluta som många andra. Ur folkhälsosynpunkt har forskarna nu fastställt att ett större hälsoproblem än tobaksrök är den dåliga mat som många äter. Avgaserna som bilarna spyr ut är betydligt giftigare än tobaksrök och dessutom ökas växt-huseffekten kraftigt av dem. Bilarna och den dåliga maten kan man inte förbjuda, då är det enklare att förbjuda rökning. Eller hur?

Vi silar mygg och sväljer kameler. Vad blir nästa steg för att minska friheten för rökarna? Troligen blir det rökförbud i hemmet och för att hålla koll på detta kommer övervakningskameror att sättas upp i hemmen, liksom vi nu har längs vägarna. Samtidigt kan man övervaka vilken mat som lagas, eventuella terrorister och andra skurkar.

Storebror vill både se och höra dig. Vill vi leva i ett sådant land? Rökning lugnar nerverna och piggar upp och det är många som behöver detta i dagens stressiga liv. Därmed inte sagt att vi skall uppmana någon att börja röka.

Pensionären Pälle

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons