Insändare

Spjutspetskola - inte när det gäller språk undervisning.

Insändare • Publicerad 5 juli 2005

Från i höstas drog kommunen tillbaka undervisningen i modersmål för barn mellan 3 och 5 år. Där gick möjligheten för många små barn att utveckla språken när det behövs mest från ett pedagogiskt perspektiv. Jag är säker på att alla nya processledarna i förskolan skulle hålla med om den här frågan. Ska man börja bygga ett hus från taket?

Man tänker inte på att i Trelleborg är spanska ännu inte ett språkval för elever som ska börja årskurs 6. Kommunen är, enligt lagen, skyldig att erbjuda minst två av de tre största språken d v s tyska, franska eller spanska. Trelleborgs kommun följer lagen och blundar inför världens utveckling. Det har varit ett faktum de senaste fem åren att intresset för spanska växer i hela landet. Alla våra kranskommuner har undervisning i spanska från årskurs 6. Det gäller Malmö, Vellinge, Ystad, Svedala och Lund. Här kan man välja franska som liknar spanska lite och vänta tills årskurs 8 och fortsätta med franskan och samtidigt börja att läsa spanska. Inte konstigt att många ungdomar väljer bort språk på gymnasiet.

Till föräldrarnas glädje finns det en lag som kräver att kommunen ordnar kurser om det finns fler än fem elever som vill ha exempelvis spanska som sitt språkval. Samtliga skolor i kommunen har redan spansklärare och de undervisar i spanska från årskurs 8. Det handlar alltså inte om brist på lärare. Däremot om politisk ignorans och inkompetens!

Hur länge tänker våra politiker slå ut våra ungdomar från chansen att lära sig det som kan ge dom nycklarna till framgången i en värld där till exempelvis spanska talas av 500 miljoner människor och som beräknas bli det andra språket i världen år 2010?

När ska spjutspets projektet verkligen satsa på våra ungdomar och ge de tillgång till den utbildning som andra ungdomar i Sverige har haft i många år?

Una maestra

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.