Insändare

Spjutet som inte kunde flyga

Insändare • Publicerad 30 augusti 2006

I en artikel ("Mycket betyg för pengarna" – TA den 24/12 2005) hävdade skolnämndens ordförande att Trelleborg var på väg att få en spjutspetsskola eftersom betygsresultaten på grundskolan (åk 9) var bra i förhållande till de satsade pengarna.

Denna tvivelaktiga slutsats gällde dock förhållanden före spjutspetsskolans tid!

Kommunalrådet klagade i en debattartikel ("Lärarna trivs i Trelleborg" – TA den 7/4 2006) på de dåliga skolresultaten under perioden 2000-2005.

Jag visade i ett genmäle ("Lärarna levererar visst, Egil Ahl" – TA den 9/5 2006), med hjälp av skolverkets statistik, att resultaten i form av betyg förbättrats kraftigt under perioden 2000-2005.

Nu har vi levt, om man nu kan kalla det för ett liv, med spjutspetsskolan under ett år (2005-2006).

Hur har det gått? Har betygen höjts till det eftersträvade meritvärdet 205 för år 2006? Nej!

För första gången sen år 2000 har meritvärdet sjunkit jämfört med närmast föregående år. Vårterminen 2006 var det genomsnittliga meritvärdet nere i 197,9. Det beryktade spjutet har gjort som regalskeppet Vasa – sjunkit på sin jungfrutur.

Jag är inte förvånad. Spjutspetsskolan innebär toppstyrning, kontroll och byråkrati. Detta har inget med pedagogik och skolutveckling att göra. Det enda som spjutspetsskolan tillför verksamheten är kostnader och sjukskrivningar. Personalen behandlas som brickor med ett obefintligt värde.

Att ni, som är ansvariga för spjutspetsdebaclet, slösar med skattebetalarnas medel (exploderande byråkrati, konsulter, mässor för de troende etc.) är sin sak, men jag kan aldrig acceptera ert sätt att behandla er personal. Ni borde skämmas!

Claes Henriksson,Trelleborgs skolparti

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.