Annons
Insändare

Sparbeting i Trelleborg, slöseri i Bryssel

I Trelleborgs kommun har den kommunala budgeten diskuterats livligt. Många kommuner måste spara och olika utgiftsposter ställs mot varandra. Samtidigt är det slösa som gäller då den svenska EU-avgiften ska avgöras. Om detta är både socialdemokraterna och de borgerliga partierna överens.
Insändare • Publicerad 19 januari 2009
Var går gränserna för att slösa och göra vettiga saker av skattemedel, undrar skribenten och konstaterar att åtta EU-miljoner går till reklamkampanjen för att vi ska köpa fler tulpaner. Arkivbild: Scanpix
Var går gränserna för att slösa och göra vettiga saker av skattemedel, undrar skribenten och konstaterar att åtta EU-miljoner går till reklamkampanjen för att vi ska köpa fler tulpaner. Arkivbild: ScanpixFoto: 

Den svenska EU-avgiften utslaget per medborgare är omkring 3 300 kronor per person. En tvåbarnsfamilj bidrar därmed med 13 200 kronor per år till EU. För invånarna i Trelleborgs kommun motsvarar detta totalt cirka 132 miljoner kronor till EU-budgeten per år. Junilistan anser att det är fullt möjligt att halvera EU-avgiften. EU bör endast arbeta med ett fåtal frågor, främst gränsöverskridande miljöproblem och att utveckla handeln och den fria rörligheten för människor mellan EU-länderna. En halverad EU-avgift skulle innebära att Trelleborgs kommuns invånare betalar 66 miljoner mindre per år till EU. För dessa pengar kan man anställa 200 personer inom till exempel skola eller äldreomsorg, eller sänka kommunalskatten med 1 krona och 3 öre. Två

tredjedelar av EU-budgeten går till EU:s jordbrukspolitik och till olika strukturfonder, i form av diverse regionala projekt i medlemsstaterna.

Annons

Vi i junilistan anser att pengarna gör större nytta på hemmaplan, än att gå till franska vinodlare, eller till udda projekt som till exempel en alpin skidbacke på den danska ön Bornholm, något som EU nyligen har bidragit med pengar till.

Eller EU:s åtta miljoner kronor till reklamkampanjen för att vi ska köpa fler tulpaner.

Var går gränserna för att slösa och göra vettiga saker av skattemedel?

Birgitta Sandblom, junilistan
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons