Annons
Insändare

Sorglig syn efter trädfällning på Dalabadet

Den 11 maj cyklade jag ut till Dalabadet för att som vanligt ta ett dopp. Redan på långt håll såg det inte ut som vanligt. Till min fasa såg jag att det hade pågått trädfällning.
Publicerad 1 juni 2019
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten är bedrövad över att så många träd sågats ner på Dalabadet.
Skribenten är bedrövad över att så många träd sågats ner på Dalabadet.Foto: Privat

Jag fick en chock och med tårfyllda ögon tog jag upp kameran. Jag gick runt på anläggningen och kollade de stora stubbarna för att se om de var sjuka eller dåliga på något annat sätt. Jag fotade och räknade stubbarna. Det var cirka 25 stycken. En enda såg sjuk ut.

Jag kollade hela anläggningen och såg att både fullvuxna träd och även buskage mot parkeringsplatsen också var borta. Detta hade alltid varit ett fint skydd mot vind och ljud. Nu var sikten fri ända upp till den mycket trafikerade vägen mot Smygehuk och trafiken hördes tydligt.

Annons

Hemkommen skrev jag ett brev till parkchef Mark Huisman och frågade om kommunen hade gett sitt tillstånd till att ta ner alla dessa friska träd. Fick till svar att detta ej låg på hans bord. Kultur-och fritidsförvaltningen hade hand om sådant. Så jag skickade samma fråga till denna del av kommunen.

Svaret kom och man meddelade mig att det bara huggits ner cirka 7 träd och inte 25 som jag påstått. Detta hade gjorts av säkerhetsskäl för campinggästerna. Bara döda träd och sådana som vuxit in i varandra med nerstrilande, större grenar hade fällts för att inte skada egendom eller människoliv. Låter bra.

Även till arrendatorn hade jag skrivit ett brev angående detta ärende. I brevet från kultur- och fritidsförvaltningen bad man mig ta kontakt med arrendatorn som gärna ville prata med mig. De hade alltså också haft kontakt.

Så ringde jag alltså arrendatorn. Jag fick nu veta att arrendet slutade vid bäcken innan man kommer till de allmänna toaletterna. Träden framför och i parkeringen hör till kommunen och hade alltså tagits ner med kultur-och fritidsförvaltningens goda minne.

Det är sorgligt att det tydligen inte finns något samarbete mellan kommunens olika avdelningar. Man hänvisar till nästa och skyller gärna ifrån sig. Det är fortfarande fler än 7 träd som tagits ner men vad hjälper det?

Här talas det hela tiden om klimathotet. Våra träd är ju så oerhört viktiga i detta sammanhang. De ger oss skugga under heta, soliga dagar och vindskydd när det viner från havet. Viktigast är dock att de ger oss syre och tar upp koldioxiden. Vi har ju verkligen mer än tillräckligt av den varan här i Trelleborg med en hamn, båtar och hundratals lastbilar varje dag. Och värre blir det om och när ringvägen och östra hamninfarten blir verklighet.

Gabriella Ekberg

Annons
Annons
Annons
Annons