Annons
Insändare

Sörgårdromantik – eller långsiktigt tänkande?

Reaktion på de sex moderaternas inlägg ”Skånes tillväxt hotas” (debatt den 9 maj).
Insändare • Publicerad 18 maj 2012
Hur kommer situationen att se ut för kommande generationer om odlingsbar mark på Sveriges bästa åkermark är bebyggd? Tänk efter, uppmanar skribenten. Läsarfoto: Kerstin Hansson (som inte har skrivit insändaren)
Hur kommer situationen att se ut för kommande generationer om odlingsbar mark på Sveriges bästa åkermark är bebyggd? Tänk efter, uppmanar skribenten. Läsarfoto: Kerstin Hansson (som inte har skrivit insändaren)Foto: 

Länsstyrelsen i Skånes förslag till nollvision för exploatering av åkermark i Skåne har inte fallit ett antal M-politiker på läppen utan de tror sig veta (som vanligt) bäst.

Att ledande politiska företrädare för sex sydvästskånska kommuner anser det orimligt att bevara kanske Europas bästa åkermark är mer beklämmande, rentav korkat. Uttalandet visar på stor egosim, cynism och kortsynthet. De påstår att mer livsmedel produceras än vad som efterfrågas. Varje dag dör miljontals människor av svält så problemet med eventuellt överskott lär inte vara det stora dilemmat.

Annons

Tänker dessa politiker bara så långt som deras mandatperiod sträcker sig? Hur kommer situationen att se ut för kommande generationer om odlingsbar mark på Sveriges bästa åkermark är bebyggd? Tänk efter!

Politikerna talar om stor inflyttning till tätort. Varför vill folk flytta, jo för att skolor, banker, postkontor, tandkliniker etc på mindre orter läggs ner med en svindlande hastighet och detta på förslag och genomförande av just dessa M-politiker. Hur vore det att arbeta efter mottot ”Hela Sverige ska leva” och göra det mer attraktivt att leva på landsbygden, ge extra service till företag och organisationer som vill etablera sig på landsbygden etc. Att uppge attraktiv arbetsmarknad för inflyttning till exempel till Malmö med omnejd är med dagens höga arbetslöshet knappast ett argument. Försök att tänka i nya banor!

Varför måste man till exempel bygga ut hamnen i Trelleborg då ett antal båtar i stället kunde angöra hamnar på öst- eller västsidan, då merparten av godset ändå ska vidare upp i Sverige och man då kunde undvika den hårda belastningen med tunga fordon på vägarna och därmed försämrad luft. Detta var endast ett exempel på omtänk. Det finns otroligt mycket som kan göras om viljan och tanken finns.

Jag hoppas att Länsstyrelsen står fast vid sin nollvision för exploatering av åkermark.

Louise Löfgren
Ulla Mårtensson, ej lantbrukare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons