Annons
Insändare

Som lärare är jag trött på att vi gör vissas arbetsarenor till ett Idol 2

Kära bildningsnämnden och bildningsförvaltningen i Trelleborgs kommun!
Publicerad 26 september 2019
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vad avgör om man är en bra pedagog, undrar skribenten – en lapp som ligger i mitt fack med ett litet hjärta och ett tack på?
Vad avgör om man är en bra pedagog, undrar skribenten – en lapp som ligger i mitt fack med ett litet hjärta och ett tack på?Foto: Nilla Olsson

I TA (den 17 september) läste jag att ni vill instifta pedagogpris på 10 000 kr. Detta ska delas ut våren 2020.

Hur genomtänkt är detta och vilka mer än ni ligger bakom förslaget?

Annons

Helt ärligt är jag som lärare trött på att vi gör vissas arbetsarenor till ett Idol 2!

Vilka är ni som ska bedöma oss lärare och våra insatser? Hur ofta kommer ni att besöka oss? Eller ska vi själva skriva och berätta för er hur duktiga vi är?

Kanske våra elever ska lämna omdömen om oss? Kan bli jobbigt när man arbetar med tonåringar som är mitt i en frigörelseprocess och kanske först om några år inser hur bra deras högstadielärare var.

Är det lärare som har >250 elever i veckan som ska ha pris eller är det de som har <25?

Eller är det vi kollegor som ska bedöma varandra?

Kanske föräldrarna som ska skicka in sina åsikter om oss, baserat på vad deras barn har berättat för dem?

Och vad är ”insatser utöver det vanlig”? Är det att jag i går lärde ut… så att alla mina elever lämnade klassrummet med ett ”aha!”? Eller är det att jag satt och åt med en elev som kände sig lite ensam, eller är det att jag är ”duktig” på att berätta för alla om arbetsområden man arbetar med? Eller är det att jag åker på heldagsvandring i… och avslutar med grillning för 100 elever? Eller är det lappen som ligger i mitt fack med ett litet hjärta och ett tack på?

Eller är det de lärare som har lagt ut flest pedagogiska planeringar och matriser på Unikum?

Nej, kära bildningsförvaltning, jag skulle hellre se att ni hittade pengar till alla lärare i Trelleborgs kommun. Ser till att de/vi stannar i kommunen. Ni måste vara rädda om era behöriga lärare. Och jag lovar er, ett pedagogpris är inte någon lösning.

Annons

Och till sist; När ska vi börja utnämna den duktigaste politikern, tjänstemannen, lokalvårdaren, polisen, läkaren, sjuksköterskan…?

Ibland behöver man tänka igenom ett förslag innan man presenterar det. Det är i alla fall vad vi lärare lär våra elever, och i går var jag på ett väldigt trevligt emottagande av nyanställda lärare i Trelleborgs kommun. Det handlade om inkludering.

En av alla lärare som varje dag gör en insats utöver det vanliga

Annons
Annons
Annons
Annons