Annons
Insändare

Snart skolstart, var på er vakt!

Dialog, öppenhet och respekt står det på framsidan av skolplan 2008–2010, som föräldrar till barn i skolan fått av Trelleborgs kommun.
Insändare • Publicerad 14 augusti 2008
I nästa veckan börjar skolorna igen och skribenten är orolig över situationen inom skolan i Trelleborg. Arkivbild: Scanpix
I nästa veckan börjar skolorna igen och skribenten är orolig över situationen inom skolan i Trelleborg. Arkivbild: ScanpixFoto: 

Det fortsätts med spjutspetsskola där föräldrarna ska kunna vara engagerade och delaktiga i barnens utveckling och lärande med förtroende för skolan.

Visionen är att lärandet överskrider tid och rum, utgår från elevens behov och öppnar sig mot framtiden. Barnen ska vara trygga, skolan kulturellt kompetent, utmanande och nytänkande.

Annons

Skolan väcker nyfikenhet och bibehåller lusten att lära samt ger social kompetens och personlig utveckling. Skolan är ett hett samtalsämne bland många i Trelleborg och långt ifrån alla är nöjda.

 

Har hört att engagerade föräldrar till barn från och med andra klass på

Ljunggrenska skolan protesterat mot att deras barns fritidsverksamhet

förläggs till Lilleskogs förskola vid Akka. Har det blivit någon dialog? Nej, inte vad jag hört. De dagar barnen har gymnastik eller slöjd går de antingen till Liljeborgsskolan eller Granlunda förskola, sen ska de promenera till fritids. Skapar dessa dagliga förflyttningar trygghet för barnen? Barn är anpassningsbara men hur mycket ska de tåla, vilken arbetstagare hade velat byta arbetslokal flera gånger per dag? Okoncentrerade barn som glömmer gympapåsar eller läxböcker när de ska flytta mellan olika lokaler, hur populärt blir det för trötta föräldrar att vid hämtning åka mellan skolans lokaler för att hämta barnens prylar? Möttes föräldrarna med respekt när de inte ville ha

fritids på Lilleskog? Antagligen inte; det skulle ju bara vara en ettårig lösning! Vad som ska komma sen, lite öppenhet om det vore kanske på sin plats?

Social kompetens skall också ges i skolan och det behövs...  

Vissa barn får tydligen ingen uppfostran hemma. Det språk som barnen i förskola/skola har mot personal och vuxna är katastrofalt, föräldrar skulle höra vad deras "änglar" kan vräka ur sig. Läste för en tid sedan i TA om rektorernas arbetsbelastning, det var intressant! Rektorn som blev intervjuad betonade att han ju också hade ansvar för eleverna, det trodde jag var prioritet 1. Barnen är framtiden och förskolan/skolan är deras arbetsplats. Pedagoger och vuxna där borde ha barnens bästa som ledstjärna. Tyvärr lär många anställda prioritera kurser och möten, efter spjutspetsskolans införande tillkom mycket sådant. Många trodde nog att processledarna skulle tillföra något till den pedagogiska verksamheten. Nu råder visst besvikelse eftersom processledaren både kostar mer (i lön) och är mer frånvarande från barngrupp och kollegor på grund av möten och kurser.

 Läser sedan att skolförvaltningen överväger att flytta för att få lägre hyra vilket är behjärtansvärt. Om skolförvaltningen också slutar ha kurser på Östra Grevie folkhögskola och annorstädes kanske pengar kan sparas till gagn för barnen i stället. Nog kan det sticka i ögonen på de anställda när överordnande far både hit och dit på alla möjliga aktiviteter och positiva resultat inte syns på "golvet". När sedan personalen som är bland barn och elever får höra att de ska omprioritera och försöka ändra arbetssätt eftersom resurser inte finns

att tillgå skulle jag som anställd känna vanmakt. Som förälder blir jag

VANSINNIG!
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons