Annons
Insändare

Smygehuk en turistmagnet

Bra att fler från Smygehamn börjar att höra av sig i frågan om Smygehuk, Era åsikter Anna och Eva stämmer bra överens med mina, och att det måste snart vara slut på dom där lustigkurrarnas fasoner på Rådhuset, som tror att dom begriper och fårstår, men som vi ser är det en samling nollor allihop, men Bingsgård och Rutger i spetsen.
Insändare • Publicerad 3 juni 2009

Att man inte förstår vilken pärla till turismagnet man har inom Trelleborgs kommun gränser. Men man bara sover vidare. Man pratar mycket om Smygehuk och att det är Sveriges sydligaste udde, vilket är riktigt, med Smygehuk är ju mycket mer än så. Smygehuk är känt för många i hela världen och går att jämföra med många liknade utposter, Kap Horn, Godahoppsudden, Kap Finister med flera. Sist men inte minst är Smygehuk Skandinavisk halvöns sydligaste utpost, alltså motsatsen till Nordkap, men detta kastar Trelleborgs kommun på soptippen, förmodligen därför att Bingsgård och Rutger inte begriper bättre.

Jag läste i en annonsbilaga från Trelleborgs kommun att Smygehuk var Skandinaviens sydligaste udde, ack så fel, när man pratar om Skandinavien så räknas också Danmark in, det gäller att veta vad man skriver om. Tillbacka till Eva och din insändare, den började bra men vad händer sedan, sätt tillbacka skylten i Smyge, var ligger Smyge? Smyge är ett fiktivt namn som används i folkmun men har ingenting men verkligheten att göra, det finns bara Smygehuk och Smygehamn. Men Eva bli inte ledsen för det, du är i gått sällskap. Anna Wild på turistbyrån och hennes medhjälpare är inte bättre, skrämmande. Trelleborgs Allehanda är inte bättre, vad fan håller ni på med. Lär er att använda det riktiga namnen, det är Smygehuk som alla känner till, ordet Smyge som juridiska beteckningar på fastigheter mellan sjövägen och Ängavägen och söder om riksväg 9 i Smygehamn.

Svenska marinen döpte ett fartyg till Smyge i slutet på åttitalet, många trodde att det hörde ihop med Smygehuk och Smygehamn, med så är inte fallet. Detta försöksfartyg ingick i en ny strategi i det Svenska sjöförsvaret, smygande attacker, därav namnet Smyge. Dessa två saker har inget med sakfrågan att göra, bara som upplysning. jag återkommer i ämnet Smygehuk, man kan lämpligen citera Tage Erlander, huka er gubbar och kärringar i stolarna på rådhuset, för nu laddar han om.

Johan Silfversten Bergman
Inflyttad Smygehamnsbo 1961 från Öland, Alf Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons