Annons
Insändare

Smart Trafikverk

Trafikverkets uttalande nyligen i TA om en eventuell östlig hamninfart i framtiden, är för lastbilskramarna på Rådhuset som en napp för ett litet barn, det tröstar för stunden, men är inget att bygga vidare på.
Publicerad 6 september 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten jämfört Trafikverkets uttalande om en östlig hamninfart med en napp, ”det tröstar för stunden, men är inget att bygga vidare på”.
Skribenten jämfört Trafikverkets uttalande om en östlig hamninfart med en napp, ”det tröstar för stunden, men är inget att bygga vidare på”.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Trafikverket liksom många av oss, är väl medvetna om att det byggs en fast förbindelse i närområdet, mellan Danmark och Tyskland – Fehmarn Bält-tunneln. Den får samma sträckning som färjelinjen Rödby-Puttgarden. Tunnelbyggandet är redan i full gång och byggs med sänkelement som bland annat innehåller motorväg och dubbla järnvägsspår. Den blir 17,6 km lång, 19 km med påfarterna. Förbindelsen blir klar 2028 och invigs 2029. Hur det går för den nu befintliga färjelinjen där då? Det är inte svårt att räkna ut, färjelinjen kommer att få mycket låg trafikmängd, på sikt troligen försvinna. Precis så kommer det att gå i Trelleborgs hamn också, kanske över lite längre tid. Det har blivit så överallt där fasta landförbindelser etablerats, utan undantag! Därför ska vi inte satsa mer skattepengar än högst nödvändigt i hamn och tillhörande vägar!

”Därför ska vi inte satsa mer skattepengar än högst nödvändigt i hamn och tillhörande vägar!”
Åke Larsson, politiskt oberoende

Det smarta i Trafikverkets utspel är tiden. Att trafikmängden 2035 ska ha ökat så mycket här, så det kan vara befogat att på nytt utvärdera olika hamninfarter till Trelleborgs hamn. Då finns ny information om påverkan här av den fasta Fehmarn Bält-förbindelsen, som varit i drift sex år 2035. Att tro att trafik- och godsmängd skulle öka samtidigt dessa år i Trelleborg, då får jag nog använda avgångne Mikael Rubins ord, om sådant han tyckte var väldigt fel; ”hål i huvudet”.

Annons

Så ser framtiden ut för Trelleborgs hamn, som ändå inte tillför staden något mervärde. Den miljard i anläggningen som redan använts och miljardkostnader som nu planeras för östra hamninfarten och en tokig ringväg måste stoppas. Skattepengarna ska användas till befolkningen i Trelleborg, inte minst till att öka skolpengen som nu är Sveriges lägsta, mycket annat behöver förbättras i kommunens kärnverksamhet – så kasta inte våra skattepengar i sjön eller hamnen!

Rösta därför som jag – rösta på Vårt Söderslätt i kommunalvalet den 11 september. De har ett verkligt bra program för alla medborgare i hela Trelleborgs kommun. Mer till trelleborgarna – mindre till ”Hamnen AB”!

Åke Larsson, politiskt oberoende

Annons
Annons
Annons
Annons