Annons
Insändare

Sluta spara på barnens bekostnad

2012 var senaste gången skolbussverksamheten ifrågasattes, då lyssnade politikerna på alla oroliga föräldrar och skolbussarna fortsatte köra i kommunens regi.
Publicerad 17 februari 2018
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten är orolig för de planerade förändringarna inom skolbussverksamheten.
Skribenten är orolig för de planerade förändringarna inom skolbussverksamheten.Foto: Claes Nyberg

Nu är det alltså dags igen? Mats Åstrand har blivit ombedd att göra en utredning om kollektivtrafiken där ett av de ingående uppdragen var att se om det går att förbättra kollektivtrafiken på landsbygden genom att överföra skolbusslinjer till ordinarie linjetrafik. Han har i utredningen kommit fram till att kommunen bör upphandla skolbussverksamheten.

Detta skulle innebära att barnen skall ge sig ut i morgontrafiken och ta sig till en hållplats som ligger vid en väl trafikerad väg. Att behöva, som i vårt fall, korsa väg 9 i morgonrusningen, måste anses som varje förälders mardröm! Detta kan väl inte ligga i barnens bästa intresse? Det måste bli ett slut med alla besparingar på våra barn!

Annons

I dag kör skolbussen längs en rutt på småvägar och hämtar upp barnen ungefär där de bor, tryggt och bra.

Vi bor i Gislöv. Varje skoldag, sen min son började skolan för tre år sedan, har han och vi mött samma vänliga ansikte bakom ratten på bussen. Denna fantastiska chaufför känner alla barn längs sin rutt. Han vet vilka barn som hoppar på vid vilken hållplats och han vet var barnen bor. Saknas ett barn en morgon, då ser han sig omkring. Är barnet på väg, kanske? Som förälder känner jag mig trygg med att veta att det är samma person alltid, som hämtar och lämnar denna dyrbara last.

Om politikerna beslutar sig för att följa slutsatsen av utredningen, är det tänkt att våra barn från sex års ålder ska sättas på en "vanlig" buss med en massa andra passagerare. Dessutom kan det bli olika chaufförer varje dag. När barnen ska hem från skolan då? En sexåring vet väl inte riktigt var den bor? Vet denna chaufför var denna, för honom, okända sexåring bor? Eller kommer chauffören bara fortsätta köra för "det är ju ingen som ringer på stoppknappen"? Det finns ju ingen rim och reson i detta resonemang och följden kommer förmodligen att bli att alla föräldrar i stället kommer att lämna och hämta barnen själva.

Alla som någon gång lämnat ett barn vid en skola en kvart innan skolan ringer in, vet vilken kaos och kalabalik det är. Om då 30 barn till skall skjutsas till varje skola, kan ju alla föräldrar, rektorer och lärare, föreställa sig hur det kommer att bli.

Sen kan vi ju diskutera miljöaspekten av att en massa bilar ska ge sig ut och köra morgon och kväll, helt i onödan.

Detta ska tydligen tas upp för diskussion på kommunstyrelsens möte i maj. Jag hoppas att alla ni som kommer att bli drabbade av detta kontaktar era folkvalda politiker och påverkar! Ring och prata med dem! Det är inte försent än att skicka denna utredning dit den hör hemma, det vill säga i runda arkivet!

Åsa Ahlbin

Annons
Annons
Annons
Annons