Annons
Insändare

Slopad fastighetsskatt gör det enklare att bo

Insändare • Publicerad 26 april 2007
Vi måste säkra att de som redan bor i eftertraktade områden kan bo kvar, skriver insändarskribenten som är glad att fastighetsskatten försvinner. ARKIVBILD: SCANPIX
Vi måste säkra att de som redan bor i eftertraktade områden kan bo kvar, skriver insändarskribenten som är glad att fastighetsskatten försvinner. ARKIVBILD: SCANPIXFoto: 

Den impopuläraste av skatter har avskaffats av regeringen.

I vårpropositionen infriar alliansen vallöftet att slopa fastighetsskatten från och med 1 januari 2008 och ersätta den med en lägre kommunal avgift.

Annons

Den kommunala avgiften är 4500 kronor per bostad för småhus, dock högst 1 procent av taxeringsvärdet, samt 900 kronor per bostad för flerbostadshus, dock högst 0,4 procent av taxeringsvärdet.

Det gläder mig som skåning då motståndet mot denna godtyckliga skatt varit extra hög i vår region. Det är roligt att inflyttningen till Skåne är stor och att regionen är så attraktiv.

Vi måste dock säkra att de som redan bor i dessa eftertraktade områden också kan bo kvar.

Fastighetsskatten har varit en orättvis skatt som på många håll slagit mot de svaga i samhället.

Pensionärer och låginkomsttagare har oroligt sett på hur deras grannar byggt lyxvillor och hur köpstarka grupper flyttat in i grannskapet.

Taxeringsvärden har skjutit i höjden, och med den fastighetsskatten.

I många fall har man varit tvungen att flytta ifrån det älskade huset, eller skaffa extraarbete för att bo kvar. Det känns rimligare att betala skatt på pengar man har i handen än på ett fiktivt värde som oberäkneligt sjunker och stiger.

Därför kompenserar regeringen avskaffandet genom att höja reavinstskatten från 20 till 30 procent.

På det sättet sker finansieringen av förslaget inom bostadssektorn och man knaprar inte på några välfärdsområden.

Anders Hansson (m)

riksdagsledamot Skåne läns södra

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons