Annons
Insändare

Skynda långsamt när det gäller arenabygget

Insändare • Publicerad 14 april 2009

Det var länge sedan Melle varit här och hälsat på. Han håller på att bli äldre och de långa promenaderna börjar ta emot i det ruggiga vintervädret här i Trelleborg. Men häromdagen dök han upp. Det var solsken och nästan vindstilla så vi kunde sätta oss på terrassen i trädgården. Det tog inte lång tid och två kaffegökar stod på bordet. En kaffegök dricker man inte när man är ena, den smakar inte på rätt sätt liksom.

Snart var snacket i gång om både det ena och det andra för att slutligen hamna på det, av en minoritet önskade, arenabygget i Maglarp. Det var vatten på Melles kvarn. Men hör själv:

Annons

Melle: Har du följt med i Allehanda? Drevet har börjat igen. TFF-pamparna vill bygga en arena för 10 000 åskådare vid Maglarp och därtill affärer och restauranger i Maglarp. De säger att de har sponsorer för själva bygget. Men dessa är hemliga, inget namn har ännu nämnts. Och de har en entreprenör som skall bygga –NCC. De gör det inte gratis. NCC vill bygga och tjäna pengar. Det är rätt, det är deras uppgift som entreprenör. Men innan de kan bygga måste området planläggas och infrastrukturen byggas upp, vägar, vatten- och avloppsledningar, elförsörjning och så vidare. För dessa arbeten i miljonklass söker man nu en sponsor och tror sig ha funnit den. Det är kommunen, alltså du och jag, som skall stå för kalaset. Det är våra skattepengar som skall användas för att fotbollspamparna skall kunna leka herremän.

Byggkostnaderna sägs vara täckta genom sponsorer. Men varken summan eller sponsor har någonsin nämnts. Jag är övertygad om, att bygget är underfinansierat. Och vad händer sedan, när pengarna tar slut halvvägs. Då kommer den gamla visan: kommunen måste ta sitt ansvar. Och det är åter du och jag och alla som betalar skatt i Trelleborg som skall rädda fiaskot.

En annan klyssja som man hör i sammanhanget: Vi måste sätta Trelleborg på kartan. Det finns redan på kartan, men inte tack vare fotbollen. Jag har kommit omkring i världen förr och när man då nämnde Trelleborg så var det inte TFF som folk kände, utan det var Gummifabriken som hade satt Trelleborg på kartan. Och på senare tid är det hamnen och den täta båttrafiken mellan Trelleborg och de tyska och polska hamnarna.

Vid senaste kommunstyrelsesammanträde avslog en majoritet med Catherine Persson (S) och Birger Lindgren (SPI) förslaget om fortsatt planarbete för projektet. De skall ha all heder för det. Kommunalrådet vet inte hur han skall förklara beslutet för NCC. Hur många fotbollsmatcher har kommunalrådet besökt sedan 2006?

Den nya arenan skall rymma cirka 10 000 åskådare. Under förra säsongen hade TFF-matcherna ett snitt på färre än 2 800 åskådare. Inför premiären mot Brommapågarna sa bokhållare Bengtsson att allt under 4 000 åskådare är en besvikelse. Hur många kom? Litet över 3 000. Någon kommentar från hennes sida har jag inte sett i TA. Mitt råd är: Skynda långsamt. Liksom TFF:s anfallare.

Melle hade varit så ivrig att halva kaffegöken hade svalnat, men det gick att ordna fram en ny sådan.

Heribert Kaltenbrunner
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons