Annons
Insändare

Skydda rätten till liv

Trelleborgsliberalernas debattartikel (den 2 juli) upplyser oss om att Liberalerna alltid kommer att stå upp för varje människas rätt till sitt liv, sin kropp och sin framtid. I samma inlägg gör man en partsinlaga att en kvinna har grundläggande rätt att döda ett foster i sin kropp. Detta går, rent logiskt, inte ihop.
Publicerad 9 juli 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Forskningen är emellertid tydlig, ett foster har alla egenskaperna för att bli en fungerande människa. Att det är en ny varelse och inte en del av mammas kropp det vet åtminstone alla kvinnor som fött fram sina barn, skriver Carl Göran Liljeberg.
Forskningen är emellertid tydlig, ett foster har alla egenskaperna för att bli en fungerande människa. Att det är en ny varelse och inte en del av mammas kropp det vet åtminstone alla kvinnor som fött fram sina barn, skriver Carl Göran Liljeberg.Foto: Isabell Höjman/TT

Kvinnor har absolut rätt till sin egen kropp och en ny människa, i mammas mage, har också rätt till sin egen kropp.

Vi människor har olika etisk syn på detta och olika syn på när en människa blir till. Forskningen är emellertid tydlig, ett foster har alla egenskaperna för att bli en fungerande människa. Att det är en ny varelse och inte en del av mammas kropp det vet åtminstone alla kvinnor som fött fram sina barn.

Annons

Att i en livsviktig fråga som denna ha en så ytlig inställning till samvetsfrihet för vårdpersonal påminner mig om diktaturkontroll över medborgarna. Åsiktsfrihet är uppenbarligen inte Liberalernas starka sida.

Frågan är komplex och kräver eftertanke.

Carl Göran Liljeberg

Annons
Annons
Annons
Annons