Annons
Insändare

Skolmaten är kaninmat

Nu börjar skolorna efter ett långt och varmt sommarlov. Men det som oroar barnen, föräldrarna och anhöriga är den urdåliga skolmaten.
Trelleborg • Publicerad 27 augusti 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vegetariskt är kaninmat, tycker insändarskribenten.
Vegetariskt är kaninmat, tycker insändarskribenten.Foto: NORA LOREK / TT

Det serverades i våras vissa dagar enbart vegetarisk mat! Inget kött till den växande barnskaran. När barnen inte kan äta vegetariskt då blir det knäckebröd som ersättning.

Hur skall en lång skoldag orkas med på enbart knäckebröd och medhavda frukter?

Annons

Vem hittade på denna urdumma idé med vegetariskt? Vem ansvarar för att barnen inte får den näring i skolan som de så väl behöver och som det en gång har bestämts att de skulle bjudas på? Är det politiskt eller bara en dum idé?

Farmor till två köttätare

Svar direkt:

Varje dag lagas frukost, lunch och mellanmål nära barn och elever i förskolor, grundskolor och på gymnasiet serveras lunch. Självklart finns åsikter om skolmåltider och dessa lyssnar våra över 100 medarbetare gärna på. Vi tar till oss och lyssnar. Vi har under tre år gått från 53 procent tillagningskök till idag 82 procent, vilket innebär att de flesta måltiderna lagas nära matgästen och dialogen mellan barn, elever och kökschef eller kock kan ske varje dag. I dessa möten kan både ”ris” och ”ros” förmedlas och kunskap spridas. Vi ökar andelen kockar och genom det utvecklingsarbete vi gjort får Trelleborgs skolor väldigt goda resultat när vi jobbar med kvalitetsverktyget SkolmatSverige. Via SkolmatSverige kontrolleras till exempel näringsriktigheten.

Vi har 10 stolta kökschefer och många medarbetare i köken som alla ansvarar för sin meny. Den finns att titta på via länken: https://webmenu.foodit.se/?r=12&m=1287&p=1131&c=10022&w=0&v=Start

Här kan du se att maten är varierad och visst finns det en dag där falafel eller tomatsoppa är dagens huvudrätt. Vi jobbar mycket med ”andra chansen” så det finns ofta en rätt till. Det som inte syns på skolornas menyer är till exempel frukost och mellanmål som kompletterar dagens lunch.

En dag då det serveras en potatis- och purjolökssoppa kan till exempel mellanmålet vara grillad korv och vid soppor serveras mjukt bröd, allt oftare bakat på plats, då också ofta till exempel leverpastej och köttpålägg för att öka mängden järn i den dagens servering.

Glöm inte heller att på sallads- och rotfruktssbordet finns också stor möjlighet till att äta sådant man gillar. Det kan vara en tonfiskröra, ägg, salladsost vilket gör att du som elev kan komponera din unika möjlighet med rik variation.

Du som vårdnadshavare får väldigt gärna hälsa på i köket. Ta kontakt med dina barns kökschef. Telefonnummer finns på trelleborg.se. Uppmuntra ditt barn till alla besöka kökschefen och våra kökschefer och kockar går gärna ut i klassrummen och hälsar på mellan de måltidsråd som också finns.

I Mat- och måltidspolicy för förskola och skola i Trelleborgs kommun, som verksamhetschef, rektorer, kökschefer arbetat fram med vår nämnd, finns ännu mer information om fler av de viktiga sakerna som styr skolmåltider. Det handlar om att vi arbetar med måltidsmiljön, att maten är säker för alla de som har specialkost, att vi arbetar med mat och måltider på ett sätt som bidrar till hållbar utveckling, att barn och elever ges inflytande via måltidsråd, att de varje dag kan tycka till om maten via den ”padda” som finns vid utgången med tummen upp/ner, men också att vi hela tiden arbetar med våra medarbetares kompetens och arbetsglädje.

Stina Salmonsson, verksamhetschef för måltider och skolskjuts i Trelleborgs kommun.

Annons
Annons
Annons
Annons