Annons
Insändare

"Skolk är ofta det första tecknet på att en elev börjar hamna på glid"

Vi har skolplikt i Sverige. Trots detta var nästan 1 700 elever frånvarande mer än en månad under förra läsåret.
Insändare • Publicerad 29 mars 2010

Skolk är ofta det första tecknet på att en elev börjar hamna på glid. Det är därför viktigt att vi tar dessa första signaler på allvar och agerar. Genom tidiga, tydliga och effektiva insatser kan hjälpa den som hamnat snett tillbaka på rätt spår igen.

Samverkan mellan polis, skola och sociala myndigheter måste stärkas. Idag är det långt ifrån alla kommuner som har en kontinuerlig samverkan, vilket ökar risken för att elever med problem kan gå osedda och utan stöd under en lång tid. Om ingen uppmärksammar att en elev har problem så blir det väldigt svårt att göra något åt det. Om en elev behöver extra stöd för att klara av skola och vardag är det vår skyldighet att hjälpa till.

Annons

Föräldrarna har självfallet ett stort ansvar för vad deras barn gör. Tyvärr är de ibland omedvetna om vad deras barn gör i skolan eller på sin fritid. Att få föräldrarna medvetna om barnens förehavande blir då väldigt viktigt. Vissa skolor skickar ett sms eller ett mail till föräldrarna så fort en elev är borta från en lektion utan giltigt skäl. Det är ett bra exempel på hur skolan med enkla medel kan hjälpa skolkande elever på ett tidigt stadium. Tyvärr kan även den bästa skolan och den bästa socialtjänsten missa att fånga upp ungdomar i tid. Om detta sker är det av största vikt att polisen har möjligheter att agera för att förhindra ungdomarnas negativa utveckling.

Under våren kommer regeringen att lägga fram lagförslag som innebär att polisen i större utsträckning skall utreda brott även om det begås av en person under 15 år. Syftet är att visa personen allvaret i vad den gjort och få föräldrar involverade. Reaktionen ger också stöd till brottsoffret. Personer som utsatts för brott bryr sig föga om förövaren är under eller över 15 år. Vi vill också införa möjligheten att efter åklagarbeslut genomföra drogtester på unga under 15 år. Syftet är att tidigt identifiera personer som provar droger och erbjuda dem och deras föräldrar hjälp.

Tidiga och tydliga insatser måste till för att förhindra att ungdomar hamnar snett. Genom att polisen får mer befogenheter att agera, skolan uppmärksammar personer som skolkar och socialtjänsten agera på misstänkta fall, så kan vi undvika många tråkigheter för såväl ungdomar som föräldrar. Det tjänar vi alla på och det kommer jag fortsätta att kämpa för!

Anders Hansson (M)

riksdagsledamot södra Skåne

justitieutskottet

Martin Strandberg
Anders Hansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons