Annons
Insändare

Skolan har kört av folkviljevägen

Minnet av skolavslutningen dröjer sig kvar i mitt sinne i skön semestertid.
Insändare • Publicerad 2 augusti 2011

Den sekulära skolan la munkavle på prästen när man gästade kyrkan. Det känns som om skolan har tagit Guds plats, en intolerant gud som mobbar prästen. En gång i tiden var det kyrkan och prästerskapet som startade skolan i Sverige. Nu har skolan hög svansföring mot kyrkan med hjälp av ateisthumanisterna som skrivit agendan. Enligt en färsk undersökning är lika många medlemmar i Svenska Kyrkan ateister som Kristustroende. Den stora gruppen ateister i Svenska kyrkan har överraskande nog valt att stanna kvar som betalande medlemmar likt Håkan Juholt. Han tror inte på Gud, men på kyrkan. Kyrkan ger social trygghet och behåller en tusenårig kulturskatt med sina vackra kyrkor.

När Sveriges kristna, muslimer, judar och andra religioner räckt varandra händerna, då är det dags för de 7,8 procent som är direkt negativa till skolavslutning i kyrkan att också lära sig vidsynthet och tolerans. Varför ska en liten minoritet ha makten över skolavslutningen?

Den blomstertid nu kommer med bot och bättring stor, bör gälla för en skola som kört av folkviljevägen. Skolstyrelsens religionscensur är en tråkig gest i den vidsynta och toleranta Svenska kyrkan på avslutningen. Det vilar ett löjets skimmer över skolans censur. Hur skadat blir ett skolbarn som blivit väslignat av prästen? Kanske en ny undersökning kan ge svar på den frågan. Det leder i så fall till fortsatta, underbara, klassiska skolavslutningar i kyrkan. Plocka inte bort prästkragen ur avslutningsbuketten. Den sekulära skolan som tystar prästen känner vi från Sovjetunionen. Kanske skolstyrelsen bör fundera på varför begåvad ungdom inte vill bli lärare i den sekulära skolan. Präster vill de bli i alla fall.

Nilla Andersson
Otto Carneheim
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons