Annons
Insändare

Skicka girigbukar till månen

Insändare • Publicerad 3 april 2009
Foto: AP
Foto: APFoto: 

Respekt, vad är det? Ett enkelt ord som betyder väldigt mycket för mig och många andra med empati och förståelse för våra medmänniskor. Vi har insett att vi måste vara ödmjuka och tacksamma för att vi lever. Även om det kan vara kärvt för de flesta, så respekterar vi de som kämpar för sin familj och vänner därför att de också ställer upp när det behövs i alla sammanhang.

Men det finns en kategori parasiter som inbillar sig att de är världens samvete och härskare och skall belönas därefter. För deras del finns ingenting utanför den värld där man skall imponera på sina lekkamrater och tävla om att få mest i lön och bonusar. Här gäller inte sådana petitesser som respekt för någon annan än dem själva.

Annons

Men är det någon som tror att de här skrupelfria rånarna kommer att betala tillbaka någonting? Inte jag i alla fall. Då tappar de ju sin image, som de har kämpat så hårt för. Pengarna behöver de ju inte så, det är inte viktigast.

Det för tankarna till filmen, "Den enfaldige mördaren" där Hasse Alfredsson tvingar arrendatorn som han lånat ut pengar till, att till varje pris betala tillbaka det på en gång. Den stackars bonden tvingades sälja allt han hade och när han lämnade över pengarna till godsägaren så kastade han dem i spisen. "Du förstår det är inte pengarna utan prestigen", sade han. Där blev det dock ett lyckligt slut. Plågoanden blev mördad.

I Frankrike låser man in personer som bär sig illa åt. Är det möjligt att göra studiebesök på till exempel Hull? De som bor där skulle säkert kunna prata förstånd med kostymnissarna efter några dagar.

Ett annat bra förslag är att köpa en gruppbiljett för girigbukarna till månen. Enkel resa. Så kan andra lycksökare också få en chans. För utvecklingen måste ju gå vidare och den siste bedragaren är ännu inte född.

Men, det gäller att välja rätt föräldrar.

Ove Jönsson, raljerare utan tro.
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons