Annons
Insändare

Skånetrafiken måste ha missuppfattat sin uppgift

"Det är bättre att bygga ut i Trelleborg än i Anderslöv" skriver Skånetrafiken i sitt yttrande över ett förslag till områdesplan i Anderslöv.
Insändare • Publicerad 18 oktober 2010

Men det kan inte vara Skånetrafikens uppgift att lägga sig i stads- och områdesplaneringen i kommunerna. Vidare anser Skånetrafiken att det vore bättre ur kollektivtrafiksynpunkt att bygga ut i Trelleborg. Vad då bättre - får vi anderslövsbor bättre kollektivtrafik om det byggs ut i Trelleborg? Nej snarare är det väl så att om en utbyggnad sker i Anderslöv skapas det ett större tryck på kollektivtrafiken och i förlängningen bättre turtäthet.

Om man vill att en by som Anderslöv ska kunna överleva som ett ganska servicetätt samhälle krävs att befolkningsunderlaget ökas successivt och kontinuerligt. Då kan man behålla viktiga servicefunktioner som till exempel kollektivtrafik. Ett lyft för Anderslöv blir när Pågatågen mellan Trelleborg och Malmö blir en realitet och vi kan med buss ta oss till Östra Grevie och därifrån till Malmö eller Trelleborg eller varför inte ut i vida världen.

Annons

Svar direkt: När kommunerna gör förslag på detaljplaner får Skånetrafiken och övriga berörda planerna för synpunkter innan de fastställs. Skånetrafikens uppgift är att lämna synpunkter på vad som är bäst från kollektivtrafiksynpunkt. Och då är en utbyggnad i framtida tågorter som Trelleborg och Ö Grevie att föredra framför t ex Anderslöv, där det i framtiden blir bytesresor buss-tåg mot Malmö. Vi vet att bytesresor aldrig kan bli lika attraktiva som direktresor med tåg. Det vi också säger i vårt remissvar är att Anderslöv kommer att ha en grundläggande trafikstandard även framöver, vilket gör att vi inte ställer oss negativa till en bostadsutbyggnad. Men vi tror inte att det kommer att finnas resurser för ett förbättrat turutbud, inte ens om Anderslöv byggs ut. Skånetrafiken har begränsade ekonomiska resurser och måste därför prioritera att göra satsningar där nyttan är störst.

Efter att ha inhämtat synpunkter från bland annat Skånetrafiken är det kommunen som i slutändan tar ställning till vilken utbyggnad som ska ske i Anderslöv.

Andreas Ekberg, planeringschef Skånetrafiken

Nilla Andersson
Rolf Olsson, anderslövsbo
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons