Skamligt av kyrkan
Naturligtvis trodde vi att det varav omtanke för att en nära anhörig gått bort under året. Så var också ingressen på bladets andra sida, men efter att ha läst några stycken i bladet fick texten oss att rasa av ilska. Där erbjuder kyrkan och prästerna att ”ni som mist en anhörig under året är välkommen till kyrkan för att fira och att tända ett ljus”.
En tanke var direkt att det var felstavat, men efter samtal med prästen Centervall, bekräftade han att texten var riktig, vilket är att slå på folk som redan ligger. Är det våra pengar till Svenska kyrkan som används till prästerna för att fira de som lämnat oss?
Är det en glädje för prästerna när människorna går bort så att de kan ”extraknäcka” på begravningar och sedan fira? Nä du Centervall – vi skall tända ett ljus här hemma och tänka på vår anhörig som har lämnat oss och sedan skall vi fira, för fira är att glädjas och det skall vi göra medattlämna Svenska kyrkan
Svar direkt: Bäste Jan Lundgren
När man använder uttryck i kyrkliga sammanhang kan ibland några av dem missuppfattas. Ordet fira innebär naturligtvis inte att glädjas åt att någon avlidit utan betyder hedra, minnas och högtidlighålla våra avlidna och deras minne.
Inbjudan till åminnelsegudstjänsten innebär också att vi läser upp våra kära avlidnas namn, tänder ljus till deras minne och påminns om Guds kärlek till människorna i Kristus Jesus. Genom Hans död och uppståndelse finns liv bortom graven och ett evighetshopp om att vila i Guds famn.
Det sistnämnda betyder att vi inte sörjer som om vi inte hade något hopp (1 Thessalonikerbrevet 4:13-18). Istället sörjer vi med den trons förvissning att Gud aldrig glömmer sin skapelse och att vi som skapade varelser är insatta i Guds mäktiga sammanhang: Aldrig glömda och alltid med Jesu löfte att Han är med oss alla dagar intill tidens slut (Matteus 28 vers 20).
Så får den mörka sorgen och saknaden ett inslag av ljus och glädje.
Gustaf Centervall, kyrkoherde