Annons
Insändare

”Skall vi kanske se till så att alla har toalettpapper med sig till skolan?”

Svar till Lars-Olof Svedberg (digitalt den 26 februari).
Publicerad 30 januari 2024
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Var går gränsen för det personliga ansvaret? Skall vi kanske se till så att alla har toalettpapper med sig till skolan?, undrar Birgitta Almroth (S).
Var går gränsen för det personliga ansvaret? Skall vi kanske se till så att alla har toalettpapper med sig till skolan?, undrar Birgitta Almroth (S).Foto: Janerik Henriksson/TT

Lars-Olof menar på att politikerna monterar ner det personliga ansvaret för att Socialdemokraterna tycker att det skall finnas fri tillgång till mensskydd på toaletterna på kommunens skolor.

Han går så långt så att han anser det vara ett röstfiske. De partier som höll med oss när motionen behandlades på kommunfullmäktige, fiskade de också röster?

Annons

Men om vi utgår från att kommunen är till för och består av invånarna i kommunen, då skall också kommunens tjänster spegla behovet från invånarna. Under förra året var det inte bara vi från Socialdemokraterna som tyckte det här vara en bra idé, vi skall också komma ihåg det medborgarförslag från tre unga gymnasietjejer som kom in. Ett medborgarförslag som kommunens invånare röstade för och som gjorde att det behandlades i fullmäktige.

Vi kan också konstatera att det är långt ifrån en utopi med fri tillgång till mensskydd på skolor, det finns på flera platser i Sverige och ses som helt naturligt.

Men om vi lyfter frågan om det personliga ansvaret, var går gränsen för det personliga ansvaret? Skall vi kanske se till så att alla har toalettpapper med sig till skolan?

Det där är väl något de får lösa själv, ett personligt ansvar. Men det är kanske så att det personliga ansvaret tar över när det ”bara” gäller hälften av eleverna.

”Men det är kanske så att det personliga ansvaret tar över när det ”bara” gäller hälften av eleverna.”
Birgitta Almroth (S)

Ett argument mot mensskydd har varit ”faran” för förstörelse med nedspolade mensskydd i toaletterna – det förstörs i dag med hjälp av toalettpapper! Därför liknelsen med just toalettpapper.

Vi ska komma ihåg att en anledning till förslaget om fri tillgång till mensskydd är för att bli av med den stigmatiserande känslan. I dag kan man gå och fråga sköterskan om hon/han har tid. På vissa skolor har man också blivit tillsagd att inte gå till sköterskan och störa, där skall man i stället ta upp det med sin lärare. Kanske under pågående lektion.

Denna kommentar fick jag till mitt förra inlägg i Trelleborgs Allehanda: ”Det är en självklarhet, tycker jag! Jag som själv arbetar inom bildningsförvaltningen har hjälpt till när skolsköterskan inte funnits tillgänglig, vilket ju inte alltid är fallet på mindre skolor. Mvh Mattanten”

Låt oss komma ihåg våra tjejer som under sin skoltid går igenom de förändringar som det innebär att få mens. Att vara tvungen att berätta för någon annan i stället för att ”bara” kunna gå på toaletten och trycka ut det skydd som behövs när mensen kommer oanmäld!

Vi socialdemokrater vill underlätta för alla dessa tjejer! Gratis mensskydd på skoltoaletterna i Trelleborgs kommun ska vara en självklarhet! Det ökar jämlikheten i skolan, bidrar till att skapa en trygg miljö!

Birgitta Almroth, socialdemokrat i kommunfullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons