Annons
Insändare

Ska vi acceptera att elever får tinnitus?

Insändare • Publicerad 9 juni 2006
Insändarskribenten har åsikter om vissa kemiska experiment som utförs i Sveriges skolor. Experimentet på bilden är dock inte ett vätgasexperiment. ARKIVBILD: THORSTEN PERSSON
Insändarskribenten har åsikter om vissa kemiska experiment som utförs i Sveriges skolor. Experimentet på bilden är dock inte ett vätgasexperiment. ARKIVBILD: THORSTEN PERSSONFoto: 

Alla kemiska experiment som utförs i Sveriges skolor är inte ofarliga. Vätgas är ett kemiskt grundämne som både är explosivt och brandfarligt. Än i dag utför vissa lärare det så kallade vätgasexperimentet som går ut på att man ska fylla en ballong med vätgas och därefter ska läraren släppa ballongen så att den stiger mot taket. Därefter ska läraren ta fram en brinnande träpinne och rikta eldslågan mot ballongen varvid ballongen exploderar med en öronbedövande explosion. Avsikten med vätgasexperimentet är att eleverna ska få uppleva vätgasens explosivitet.

Jag anser att det är olämpligt att utföra sådana experiment i slutna klassrum på grund av risken för hörselskador och tinnitus. Det är vetenskapligt bevisat att en ljudchock kan medföra öronskadan tinnitus. Barn har dessutom känsligare öron än vuxna och kan drabbas lättare av tinnitus. Det finns i dag olika storlekar på ballongerna och olika lärare fyller ballongerna med olika mängd vätgas, därför varierar decibelnivån i klassrummet.

Annons

Detta kemiska experiment som ofta utfördes på Sveriges skolor under 1920-talet är än i dag tillåtet i Sverige. Jag anser att detta primitiva kemiska experiment är otidsenligt och det behövs en lagändring. Det borde finnas nationella riktlinjer i Sveriges skolor som förbjuder sådana experiment med vätgas. Därför anser jag att detta är en nationell angelägenhet för samtliga skolor i Sverige.

Min fråga till Arbetsmiljöverket är hur mycket vätgas får en kemilärare fylla en ballong med? I dag är det tillåtet för en kemilärare att fylla hur mycket vätgas som helst i en ballong utan att rättsliga åtgärder vidtas. Mitt lagförslag är att Arbetsmiljöverket förbjuder vätgasexperimentet under kemilektionerna eller att det ska finnas en begränsad mängd volym vätgas i en ballong för att minimera öronskador.

En elev som drabbas av tinnitus under en kemilektion kommer att få ett livslångt lidande. Tinnitus kan vara så extrem att man inte klarar av ett vanligt jobb, det tjuter och brusar så högt att man inte orkar med någonting.

Barn och vuxna är olika, det är öronen också. Vuxna har stenöron och tål mer. Barn har glasöron och tål mindre. Min fråga till Arbetsmiljöverket är: Är alla elever tvungna mot sin vilja att ta del av vätgasexperimentet under en kemilektion?

Rikard Lindén,

kemistuderande

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons