GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ska strokepatienter köras till Trelleborgs lasarett?

Min maka drabbades av en allvarlig stroke.
Publicerad 23 november 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten funderar över om hans hustru haft lättare att återhämta sig efter en stroke om hon körts direkt med ambulans till Lund och inte via Trelleborgs lasarett. Arkivbild
Skribenten funderar över om hans hustru haft lättare att återhämta sig efter en stroke om hon körts direkt med ambulans till Lund och inte via Trelleborgs lasarett. Arkivbild

Jag undrar varför man transporterade patienten till Trelleborgs lasarett när man redan vid upphämtningsstället var tio kilometer mot Lund?

Slutligen transporterades patienten till Lund för operation.

Den tiden extra till Trelleborg har sannolikt försvårat för patienten att återhämta sig.

”Den tiden extra till Trelleborg har sannolikt försvårat för patienten att återhämta sig.”
Leif Nilsson

Detta måste ambulanspersonalen vara medveten om när man i ett tidigt stadium misstänkte en stroke.

Ingen kan ha gått miste om de informationsprogram på tv där man uppmanas att vara vaksam när man ser tecken på denna sjukdom och att snabbt komma under vård.

Vore tacksam om någon kan ge mig ett svar.

Leif Nilsson

Svar direkt: Det som vanligen händer när ambulanspersonal misstänker stroke är att strokejouren på den närmsta akutmottagningen kontaktas. Där fattas beslut om strokelarm och sjukhuset gör sig redo för undersökning, utredning och behandling. Om undersökningen sedan visar att patienten har behov av ytterligare strokebehandling, transporteras patienten till Lund som har det regionala uppdraget att genomföra sådan.

Vad som hänt i det fall du beskriver känner vi inte till och vi kan heller inte uttala oss i enskilda ärenden. Om din maka och du har synpunkter eller frågor om det som hände, är du välkommen att ta kontakt med vården. Då kan vi titta på vad som hänt i fallet du beskriver. Information om hur du går tillväga finns på 1177.se.

Roger Nihlén, verksamhetschef ambulanssjukvården Region Skåne