Annons
Insändare

"Ska inte kommande generationer få njuta av ett bra jordbruk?"

Jag känner att jag måste bidra med några ord i debatten om Skånes åkermark.
Insändare • Publicerad 16 maj 2012

De sex moderaterna som låg bakom inlägget "Skånes tillväxt hotas" (debatt den 9 maj) behöver svar på tal tycker jag. Tillväxt kan vara på både ont och gott. Vissa områden klarar inte av mer tillväxt.

Ett sådant område är Maglarp, Skåre och Kurland med omnejd. Här har er så kallade tillväxt redan visat sig vara för stor. Vi som har bott här i området hela vårt liv ser vad ni politiker, konsulter och gud vet icke allt annat missar. Innan Stavstensudde blev byggt var de vilda djuren en syn som man kunde glädjas åt varje dag. Grävling, rådjur, räv, mårdhund till och med en och en annan älg, ja, listan kan göras lång. I dag ser man mindre av dem alla, vissa inte alls.

Annons

Frågan är, var ska de ta vägen? Alla människor måste inte bo i Skåne och människor borde inse att man inte kan bygga ut hur mycket som helst. Finns det inte plats så finns det inte plats. Väldigt enkelt, eller hur?.

De sex moderaterna räknade upp en hel del skäl till varför man vill bo just här, men ni missade minst två. För det första så bor många här ute för att få lugn och ro. Jag förstår att detta förmodligen kommer som en total överraskning för er, men alla trivs inte med många grannar och stadens ljud och ljus dygnet runt.

Ett annat skäl är naturen. För att citera Ulf Lundell så är vi många som trivs bäst i öppna landskap.

Häromdagen kunde man också läsa om de stackars backsvalorna.

Här visar det sig också att det redan finns för mycket människor i området. Tydligen är det så att vissa (dock långt ifrån alla, hoppas jag) slapphänta föräldrar låter sina barn springa vind för våg och leka där svalorna häckar. Vet inte dessa barn att ett staket är där för att hålla dem ute och för att skydda svalorna? Föräldrarna borde ta tag i dessa barnen och se till att de inte klättrar över staketen och använder området som lekplats. Problemet är att det alltid är djuren som blir lidande när människan ska breda ut sig. Visst, jag förstår också att nya bostäder måste byggas. Dock kan detta göras på vettigt sätt. Det finns mark som inte klassas som fin åkermark och det finns mark där djurlivet inte är speciellt utbrett. Bygg här istället föra att förstöra värdefull mark för all framtid. Tänk lite framåt, ska inte kommande generationer få njuta av ettbra jordbruk och djur i orörd natur?

Nilla Olsson
ÖPPNA LANDSKAP
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons