Annons
Insändare

Sekunder är sannerligen dyrbara för en irriterad pendlare

Svar till Irriterad pendlare (digitalt den 23 oktober).
Publicerad 23 oktober 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
När man sen inser att den berörda sträckan är den enda del av väg 108 (utan mitträcke) som i dag har 90km/h, i stället för 80 km/h, och ser till säkerhetsvinsten med att sänka hastigheten 10 km/h, så är det inte svårt att förstå att beslutet är taget ur ett trafiksäkerhetsperspektiv, skriver En annan pendlare på väg 108.
När man sen inser att den berörda sträckan är den enda del av väg 108 (utan mitträcke) som i dag har 90km/h, i stället för 80 km/h, och ser till säkerhetsvinsten med att sänka hastigheten 10 km/h, så är det inte svårt att förstå att beslutet är taget ur ett trafiksäkerhetsperspektiv, skriver En annan pendlare på väg 108.Foto: Claes Nyberg

Hur man kan slå på stora trumman med diverse konspirationsteorier etc. över den sänkta hastigheten på väg 108 övergår mitt förstånd.

Jag tror knappast att 32 sekunder länge pendlingstid, till priset av ökad trafiksäkerhet, kommer vara avgörande för var folk väljer att bosätta sig. För det är exakt vad effekten blir med hastighetssänkningen.

Annons

Vi kör lite grundläggande matematik. För att få fram hur lång tid det tar att färdas en given sträcka i en given hastighet så behöver vi bara dela sträckan med hastigheten.

Enligt en snabbmätning på google maps är sträckan cirka 6,4 km från rondellen vid Trygghetens hus, fram till Alstadrondellen. (70-sträckan genom Haglösa borträknad).

6,4 km delat på 90 km/h ger oss 0,07111 timme, tar vi det gånger 3 600 (antalet sekunder i en timme) så får vi fram 256 sekunder.

Vi gör om det med 80 km/h: 6,4 km delat på 80 km/h ger oss 0,08 timme, återigen gånger 3 600, så landar vi på 288 sekunder. 288 - 256 = 32. Restiden ökar alltså med 32 sekunder.

”Jag tror knappast att 32 sekunder länge pendlingstid, till priset av ökad trafiksäkerhet, kommer vara avgörande för var folk väljer att bosätta sig.”
En annan pendlare på väg 108

När man sen inser att den berörda sträckan är den enda del av väg 108 (utan mitträcke) som i dag har 90km/h, i stället för 80 km/h, och ser till säkerhetsvinsten med att sänka hastigheten 10 km/h, så är det inte svårt att förstå att beslutet är taget ur ett trafiksäkerhetsperspektiv. Eventuella miljövinster har inte varit en faktor i beslutet.

Oavsett partitillhörighet (eller om man som jag är partipolitiskt obunden), så borde beslutet framstå som högst rimligt. Men vad vet vi, för ”Irriterad pendlare” är kanske millisekundsprecision livsavgörande?

En annan pendlare på väg 108

Annons
Annons
Annons
Annons