Annons
Insändare

Second hand sätter miljön i första hand

Vet du hur mycket kläder det finns?
Insändare • Publicerad 21 oktober 2014
Siganturen Miljömupp uppmanar oss att handla kläder i andra hand.
Siganturen Miljömupp uppmanar oss att handla kläder i andra hand.Foto: Foto: Jens L´Estrade / TT

Nej inte jag heller, för det är sådana massiva mängder som vi inte riktigt kan greppa. Behöver vi verkligen ha de nyaste på marknaden, framförallt nu när retro är på modet, varför tar vi inte då och köper plaggen vintage?

I ganska många år har jag handlat i second hand-butiker och hittat så många fina plagg, kläder från 1980-talets dansgolv och magtröjor från 1990-talets ungdomsmode. Framförallt har jag hittat plagg som jag sätt i butikerna bara några månader tidigare, köpt dem och sparat minst 100 kronor. Jag har haft chans att utveckla en egen stil genom att kombinera plagg jag tycker om från flera årtionden bakåt, det har dessutom inte kostat mig mycket alls. Varför utnyttjar inte du detta system med? Att handla second hand handlar inte bara om att få möjlighet till ett större utbud av kläder, det handlar om att vi överkonsumerar och det tär på naturen något oerhört. Därför måste vi köpa i andrahand.

Annons

Modeindustrin är just nu galen i att återspegla 60- 70- och 80-talet, varför inte utnyttja chansen att vara 50 år före vår tid och köpa de plagg som faktiskt är från 1970-talet. Du kan hitta otroliga skjortor i vackra färger och mönster. Tänk vilken lyx för plånboken att kunna köpa ett par jeans för 100 kronor i stället för det tredubbla, du sparar multum att lägga på till exempel en ny elbil.

Vi har inte ens talat om hur mycket du hjälper miljön och medmänskligheten genom att handla second hand. Mängden virtuellt vatten som går åt till ett par jeans är 10 000 liter och bara till en bomulls t-shirt går det åt 4 500 liter vatten, visst blir alla de där plaggen i garderoben väldigt tunga nu? Odlingen av bomull kräver kopiösa mängder vatten medan andra delar av världen har vatten som bristvara, det kommer aldrig jämna ut sig om vi inte agerar!

Trots alla otroliga fördelar finns det folk som säger det är ju så äckligt, man kan inte veta var plagget har varit.

Det är såklart sant men om man tvättar plagget i lite högre temperatur än vanlig och stryk det så ryker de flesta bakterier. Dessutom tvättar väldigt många second hand-butiker sina plagg innan de hängs upp i butik. Nackdelarna är ingenting i jämförelse med fördelarna.

Nästa gång du suktar efter ett nytt plagg, ta dig till en second hand-butik, kolla runt och du kommer bli förvånad över det fantastiska utbudet. Dessutom kommer du spara på miljön och se till att flera liter vatten slipper spillas för att du vill ha en sprillans ny jumper. Handla i andrahand och ge de som behöver vatten en hjälpande hand!

Nilla Olsson
MILJÖMUPP
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons