Annons
Insändare

SD vantolkar vad kultur är för något

I juni uppmärksammade Sveriges Television att Trelleborgs kommun under den gångna mandatperioden helt har skurit ned stödet till studieförbunden, något som Johannes Mattison på Studieförbundet Vuxenskolan i SVT-intervjun menar utarmar Trelleborg kulturellt.
Trelleborg • Publicerad 17 augusti 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Johan Evasdotter Dencker är musiker och författare.
Johan Evasdotter Dencker är musiker och författare.Foto: Sara Johari

Sverigedemokraternas Tomas Olsson säger å sin sida – med hänvisning till partiets linje att lägga en stor del av kulturbudgeten på vikingaborgen och en staty av Harald Blåtand, att det är bättre att lägga pengarna på att skapa jobb och öka turistnäringen.

Sverigedemokraternas resonemang låter för mig som en fullständig vantolkning av vad kultur är för något, och av vad den ska vara bra för. För kultur är ju inget som kommuner sysslar med, det är människor som gör det. Kultur är människor som skriver sånger på sin kammare och repar dem i garaget vecka efter vecka. Det är människor som envist lägger en timma efter att barnen somnat på att försöka komma någon vart med den där romanen, eller som övar på sitt instrument eller syr eller dansar eller målar eller lär sig något nytt.

Annons

Kultur är också människor som brer mackor att kunna servera under den där föreläsningen, som ordnar arrangemang och bär förstärkare och skriver årsredovisningar i alla sorters föreningar. Det är mötena mellan kulturer och generationer och världsåskådningar som uppstår mellan människor som tar del av eller samarbetar kring kulturella uttryck. Det är nya idéer, nya samarbeten och ibland också fröet till något som ska bli stort och kommersiellt.

Kultur är förvisso också att intressera sig för sin hembygd och sitt arv, vare sig det är genom arbete i hembygdsföreningen eller genom att sy vikingakläder och bygga vapen för att tillsammans med andra kunna leva sig in i hur det har varit en gång. Det är människor som gör sådant, och det är kommunens uppgift att skapa förutsättningar för dem att kunna göra det, till exempel genom stöd till studieförbunden.

Vad SD i Trelleborg istället vill göra är att använda kulturbudgeten till sådant som egentligen är näringslivsfrågor, och att försöka fatta politiska beslut kring vilka kulturella uttryck som är de viktiga och de bästa. Men det är inte så kultur fungerar.

Det finns ett nystartat initiativ – projektet Kulturscen Trelleborg (som går att hitta på facebook), med syftet att försöka hitta en plats och en mötespunkt för trelleborgare som vill utveckla och visa upp allt det där de kanske gör, vare sig det gäller musik, teater, humor eller poesi eller något annat. Jag skulle vilja uppmana Tomas Olsson och andra i hans parti att komma med i det arbetet, och bygga intresset för och uttrycken kring vikingatiden underifrån istället för att försöka frammana dem med kulturbudgeten. Så är det, nämligen, som kultur verkligen fungerar.

Johan Evasdotter Dencker

Annons
Annons
Annons
Annons