Annons
Insändare

SD-motståndarna glömmer de lik i garderoberna som övriga partier också döljer

Reaktion på Jan-Inge Svenssons inlägg (den 5 oktober).
Publicerad 16 oktober 2018
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
För Sverige och demokratin vore det bästa nog att Alliansen talar med SD för att helt enkelt se om den samsyn som finns i många frågor går att använda till ett samarbete av  något slag, manar skribenten.
För Sverige och demokratin vore det bästa nog att Alliansen talar med SD för att helt enkelt se om den samsyn som finns i många frågor går att använda till ett samarbete av något slag, manar skribenten.Foto: Henrik Montgomery/TT

Jag har faktiskt varit ordförande för en lokalavdelning för ett så kallat borgerligt parti (inte i Trelleborgstrakten) tills dess jag avgick, kort sagt för att jag lämnade politiken helt. Trött och besviken på främst skillnaden mellan politik och näringsliv. I näringslivet gäller fakta och verklighet, inom politiken gäller det att skrika högst och lova mest och att använda det argument som låter bra i stället för det verkliga!

Dessutom har jag egenheterna att vara rätt analytisk och att vilja hålla givna löften. Inte mycket av detta passar inom politikens värld! I stället råder ofta rävspel, taktik och även "tyckande" också inom kommunpolitiken där då rikspolitikens principer då spiller över. Allt detta har lett till det politikerförakt som hörs från allt fler medborgare numera!

Annons

Så bäste Jan-Inge Svensson, jag vill gärna tro att jag hyfsat väl vet vad jag talar om när det gäller politikens allmänna villkor och irrgångar. Och då blir jag extra bekymrad när man som du tar fasta på enbart det du vill se i SD:s partiprogram i stället för att lyssna på vad Jimmy Åkesson under valrörelsen sagt sig arbeta för. Om man gräver i gångna tider hittar man hos alla partier både dumheter från partiprogram och direkt för landet 100 procent skadliga eller farliga åtgärder, uttalande och idéer som kommer från i princip alla nuvarande partier, inte bara från forna dagar för övrigt.

Ny Demokrati var ett slags förnyare av politiken för en hel del år sedan. Och visst fanns det en del stolligheter även där men jag är bergfast övertygad om att de motarbetades av de etablerade partierna och tyckarmaffian för att de innebar ett nytänkande och blev en farlig konkurrent! Och nu när det gäller SD finns samma anledning till nedsabling, förstärkt av det skäl som onekligen låter bra, det vill säga ryggsäcken från SD:s ursprung. Och då väljer SD:s motståndare att glömma de lik i garderoberna som övriga partier också döljer! Att gräva ner sig i skyttegravar och vägra att ens tala med meningsmotståndare har aldrig någonsin fungerat och detta gäller i synnerhet i ett land som Sverige med sällsamt grundläggande demokratisk tradition. Och detta gäller även i förhållande till SD!

Så för Sverige och demokratin vore det bästa nog att Alliansen talar med SD för att helt enkelt se om den samsyn som finns i många frågor går att använda till ett samarbete av något slag! För där finns definitivt grundläggande samsyn i många av de frågor som misskötts den senaste mandatperioden. Då vinner man också att SD ställs mot väggen och får visa sina kort så är det problemet löst. Alternativet är väl att Löfven får lockat över Lööf och Björklund till det socialistiska blocket eftersom de målat in sig i sina hörn utan reservutgång. Och det innebär väl då att det finns två partier färre, som fått mindre än 4 procent var, efter nästa val så har ju Löfven lyckats där i alla fall…

Avslutningsvis, bäste Jan-Inge, har du naturligtvis rätt i att 80 procent röstberättigade formellt kan köra över 20 hur lätt som helst. Men det är nog klokt om de 80 procentens politiker funderar lite över också vad de 20 procenten tycker och tar viss hänsyn till den femtedelen. Annars har de som man ibland säger "…sått vind och därför senare får skörda storm". Och då är det lämpligt att börja med att i alla fall på försök avdemonisera och prata med SD!

Lars-Olof Svedberg

Annons
Annons
Annons
Annons