Annons
Insändare

”Sätt inte för stort hopp till förvaltningsrätten”

Med tanke på att många sätter sitt hopp till att överklaga arvodeshöjningarna är det enligt min mening på plats att påpeka de juridiska realiteterna i angelägenheten.
Publicerad 5 januari 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Förvaltningsrätten kan bara upphäva beslutet. Inte ersätta det med ett nytt, förklarar Hans Emanuelsson i sin insändare.
Förvaltningsrätten kan bara upphäva beslutet. Inte ersätta det med ett nytt, förklarar Hans Emanuelsson i sin insändare.Foto: Johan Nilsson/TT

Det är här fråga om ett så kallat kommunbesvär, det vill säga en ren laglighetsprövning av det fattade beslutet. Detta betyder i klartext att förvaltningsrätten bara kan upphäva beslutet. Inte ersätta det med ett nytt och då bara om det på något sätt strider mot kommunallagen, eller för all del om det på annat sätt är olagligt.

Det är aldrig fråga om det fattade beslutet på något sätt är olämpligt eller på annat sätt strider mot rättsmedvetandet; vilket ju är uppenbart här, men är det olagligt?

”Det är aldrig fråga om det fattade beslutet på något sätt är olämpligt eller på annat sätt strider mot rättsmedvetandet; vilket ju är uppenbart här, men är det olagligt?”
Hans Emanuelsson
Annons

Nja, kommunen har ju all rätt i värden att bestämma sina egna arvoden, så länge det inte gränsar till förskingring eller mutbrott. Enda lilla och jag understryker lilla, möjligheten till bifall är jävsinvändningarna.

Antingen då att beredningen inför beslutet påverkats av jäv eller själva beslutet i sig påverkades av jäv. Hur som helst sätt inte för stort hopp till denna process. Jag tror för egen del att en folkomröstning i frågan eller återkommande demonstrationer ger större möjlighet till framgång. Jag har för övrigt relativt stor erfarenhet i aktuell juridik, därav mitt anspråkslösa tillskott till debatten.

Hans Emanuelsson

Annons
Annons
Annons
Annons