1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sätt igång en upplysningskampanj!

Angående cykelåkarnas attityder och inställning till regler på våra gator och trottoarer.
Vissa cyklister har tagit sig en självpåtagen rätt att trampa fram överallt oavsett regler och bestämmelser, anser skribenten.
Foto: Magnus Andersson/TT

”Här bryter två av fem cyklister mot trafikreglerna” Så ser rubriken ut i Trelleborgs Allehandas kartläggning angående cykeltrafiken i Trelleborg! Jag instämmer med insändarskribenten Brian Törnquist (den 16 maj) och med Trelleborgs Allehandas kartläggning (den 23 maj) – som visar att respekten för trafikreglerna på vissa av våra gator och trottoarer orsakade av en del cyklisters framfart har mycket i övrigt att önska. Den som är ute i trafiken ser dagligen att cyklister kör i hög fart både på trottoarer, mot trafiken och korsar körbanor via övergångsställen. Företeelsen kan inte vara en nyhet för kommunens ansvariga!

Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på trelleborgsallehanda.se, appen MinTA och e-tidning tis, tors, lör. 159 kr per månad!

Tyvärr tar barn och ungdomar efter och gör självklart likadant – ofta vid skolor – och utsätter sig för fara att bli påkörda av både bilar, cyklar och andra fordon. Eftersom cykeln är ett fordon finns vissa regler i trafiken som man måste följa. Du ser väl aldrig en bil komma körande på trottoaren eller på ett övergångsställe? Däremot har vissa cyklister tagit sig en självpåtagen rätt att trampa fram överallt oavsett regler och bestämmelser.

En av orsakerna till att det blivit så här är – till viss del – den uteblivna informationen och övervakning om vad som gäller för cyklister i blandad trafik. Eftersom många cyklister inte har körkort uppstår en kunskapsbrist om vilka skyldigheter och rättigheter som gäller när jag cyklar.

Det är häpnadsväckande att vare sig polismyndigheten eller kommunledningen i Trelleborg som naturligtvis måste ha insett och inser att det finns brister och otillräcklig orientering och rådgivning inte under senare år har lagt ned något synbart arbete för att begränsa denna okunskap som vissa cyklister visar i sin framfart! Fredrik Schlyter anser att kommunen kan bli bättre på att skylta upp och bli tydligare på vad som gäller. Ja det är bra, bättre sent än aldrig.

I andra kommuner i landet har vakna kommunledningar tidigare insett nackdelarna med att det inträffar olika former av trafikolyckor som drabbar äldre, barn och andra medtrafikanter som har svårt att höra och se. Händelser som kostar samhället betydande kostnader och insatser för vård och rehabilitering. Där har man bland annat vid vissa vägövergångar satt upp stora informationsskyltar med en bild av en cykel och texten ”Hej cyklist. Var försiktig. Du har inte företräde när du cyklar över gatan”. Fler kommuner har följt detta goda exempel med tydlig information och Trelleborg bör inte vara sämre genom och sätta igång en upplysningskampanj!

I en cykelutredning under tiden 2016–20 i Trelleborgs kommun lämnade utredarna ett antal förslag enligt nedanstående sammanfattning till kommunledningen. Arbetet skulle vara slutfört 2020 och gruppen konstaterade och föreslog följande åtgärdspaket och man undrar hur många förslag i utredningen som genomförts eller är på gång att införas.

* Befintliga cykelvägar har eftersatt underhåll och kräver betydande insatser för att nå en bra standard.

* För att cykelvägarna ska upplevas trygga och vara trafiksäkra krävs kontinuerlig skötsel.

* Likartade trafikmiljöer ska ha samma utformning på trafiklösningar för ökad tydlighet och igenkänning.

* För att öka andelen barn som cyklar till skolan kommer ett omfattande arbete att krävas för förändrade attityder och beteenden.

* Marknadsföring, information och kommunikation ökar effekten av satsningar på cykelinfrastrukturen.

* Ta fram en genomförandeplan för upprustning av cykelplanens utpekade viktiga cykelstråk.

* Ett årligt budgetanslag för skötsel av cykelvägar.

* Anställa en cykelsamordnare i kommunen.

HB

Läs mer

Trelleborg

Splash stänger – klarar inte av hyran

Inredningsbutiken säljer ut. Om några veckor stänger butiken ner för gott.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

En till sjukhus efter att moped och personbil kolliderade.

Trelleborg

Polisen hoppas kunna identifiera gärningsmän med övervakningsfilm

I nuläget ser polisen inget samband mellan de två inbrotten

Nyheter

Olycka: Personbil krockade med moped

Två personer ska ha färdats på mopeden rapporterar polisen.

Coronavirus

Turism: Kraftig minskning av antal gästnätter

Trelleborgs hotell hårt drabbade, visar statistik.

Trelleborg

Det blir öppen trädgård på Söderslätt i år också

Pandemin sätter inte stop för den årliga traditionen med öppen trädgård på Söderslätt. I år är dagarna förlagda i augusti.