Sätt fart på byggandet och infrastrukturen
Detta försiktighetstänkande har nu börjat slå igenom. Byggsektorn är den klassiska att satsa på när konjunkturen viker. Byggandet har alltid varit motorn i ekonomin. Men i dag har luften så gott som helt gått ur byggbranschen, trots både bostadsbrist, upprustningsbehov och krav på energieffektiviseringar. Det strider mot all beprövad erfarenhet att låta det inträffa.
Bilden av att regeringen har grepp över utvecklingen börjar blekna, att döma av kritiken mot vårpropositionen. Dagens kris, måste mötas med offensiva åtgärder. Men vårbudgeten innehöll ingenting i det avseendet. Även konjunkturinstitutet har annan uppfattning.
Hela industrisektorn är i kris och skär ner på produktion och sysselsättning. Krisen fortplantar sig in i tjänstesektorn, både den privata och den offentliga, när efterfrågan faller bort och skatteintäkter sjunker. Det betyder stigande arbetslöshet. Det betyder också ett kraftigt bortfall av produktionskapacitet; gjorda investeringar nyttiggörs inte, teknik och mänsklig kompetens vidareutvecklas inte. Ju större detta bortfall tillåts bli, desto svårare blir det att reparera skadorna.
Det går inte att undgå effekterna av den internationella krisen. Men det går att mildra dem. Och det är inte oviktigt. Ju större arbetslöshet, desto större och kostsammare sociala skador. Ju mindre grupp arbetslösa, desto större möjligheter att ge dem vettig och användbar utbildning. Ju fler som via olika statliga åtgärder kan hållas kvar i faktiskt arbete, desto mindre bortfall av produktionskapacitet. Och desto lättare att snabbt komma igång när konjunkturen vänder igen.
Arbetslöshetens risker är välkända. Men den andra halvan av problemet - det enorma hål, som just nu öppnar sig inom industrisektorn - har inte på samma sätt fått uppmärksamhet. Det är ett utomordentligt allvarligt problem, eftersom industrisektorn svarar för merparten av de svenska exportintäkterna - och exporten utgör kring 40 procent av vår BNP. Industrin är helt enkelt en nyckelsektor för hela ekonomin.
"Marknaden" ligger i dag förlamad. Den kommer bara mycket långsamt och försiktigt att börja röra sig igen. Ska vi vänta på att den tillfrisknat alldeles av sig självt, kommer det att dröja flera år och nya skador hinner uppstå. Redan i år har 800 företag gått i konkurs och många kommer aldrig att uppstå igen.
Den ekonomiska styrkan att göra något i marknadens ställe, och med det få den att börja röra sig litet fortare, finns bara hos staten. Och då handlar det inte om att fortsätta skicka ut mer pengar till de högst avlönade, och brandskatta pensionärer och långtidsarbetslösa. Det handlar om att rikta sitt stöd. Ett statligt ombyggnadsstöd skulle ge nya jobb i byggsektorn - och två till tre gånger så många inom andra sektorer. Särskilt som det handlar om utgifter för renovering av äldre fastigheter, kombinerade med åtgärder för energieffektivisering, något som under alla omständigheter måste tas, nu eller senare.
Visa handlingskraft genom att våga. Utanförskapet och arbetslösheten ökar snabbt. Samtidigt sviker ni de som har det sämst ställt, våra ungdomar och pensionärer. Var det inte utanförskapet och jobben ni gick till val på?