Annons
Insändare

Samråd enligt Ahl

Insändare • Publicerad 13 januari 2006

Replik på Egil Ahls insändare (den 12 januari).

Liksom andra större företag har skolorna i Trelleborg ett intranät där bland annat fackliga frågor kan diskuteras. Inom ett fack har framförts (en troligen allmän) kritik om hur facket kunde acceptera kommunledningens förslag. Två miljoner är mycket pengar som kan användas på många, varav en del troligen bättre, sätt. Svaret från den samrådande var att facket måste acceptera det givna alternativet, eller så blev det inga resurser alls. Alltså har vi en situation där kommunstyrelsen inget vet, gymnasienämnden inget vet, facket har inget val och MBL sker efter att informationen gått ut i Trelleborgs Allehanda. Är detta allmän demokrati- och samrådsteknik enligt socialdemokraterna eller är det Ahls egen lilla variant?

Annons

Jag skrev tidigare att grundskolan måste få mer resurser. När det gäller förskolan är jag fullt medveten om att resurser tillförts, inte för att barnen skall få mer personaltid, utan för att kompensera för personalens utökade föräldrakontakter. Jag läser med häpnad att Ahl följer utvecklingen av inflyttning av barnfamiljer. Här har ju verkligen socialdemokraterna misslyckats å det grövsta. Principen verkar snarast vara att bygga nya villaområden och sedan varje gång bli lika förvånad över att det flyttar in barn i villorna. I våras fanns en mycket lång överflyttnadskö till Dalajär. I Skegrie är det sedan ett tag intagningsstopp till förskolorna. Hur roligt är det för en nyinflyttad Skegriebo med arbete i Malmö att morgon och kväll först behöva köra till Trelleborg för att lämna eller hämta sitt barn. En extrakörning på två mil per dag. På nya översiktsplanen för Beddinge finns nya villaområden inplanerade. Direkt dök tanken upp, var skall förskolan ligga – men i vanlig ordning verkar ingen sådan vara inplanerad.

Centerns mål för förskolan under den kommande mandatperioden är att förskolorna skall planeras in så att barnen kan tas emot i närmiljön direkt när nya bostadsområden är inflyttningsklara och att varje barngrupp skall innehålla högst 15 barn. Personalen verkar enig i sin uppfattning att det inte hjälper med mer personal utan att det är mindre barngrupper som gör att barnen utvecklas på bästa sätt.

När det gäller mitt skördearbete kan konstateras att vädret var sådant 2005 att all skörd var bärgad innan det var dags att ta emot de studerande på terminens första skoldag. Oavsett det så har lärarna 35 timmars reglerad veckoarbetstid. Det är dock ingenting som säger att den skall vara jämnt fördelad över veckan utan däri ryms ju med fördel en halv dag till annan verksamhet (planering till exempel). En fördel med detta är att det blir lättare för lärarna att nå kontakt med föräldrarna om man jobbar längre någon dag.

I min centerpartistiska värld går det utmärkt att bedriva hobbylantbruk som alternativ till att till exempel spela golf. Däremot är jag inte övertygad om att det går att vara heltidsanställd och kombinera det med ett helt dussin tunga styrelseuppdrag.

Leif Sjögren (c)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons