Annons
Insändare

Samlandets ädla konst

Att vara samlare anses av många vara töntigt. Det beror förstås på om man är man eller kvinna. Eller vad man samlar på, för det har också väldigt stor betydelse.
Insändare • Publicerad 1 april 2009
En dyrgrip bland frimärkssamlare, en 3 shilling banco.
En dyrgrip bland frimärkssamlare, en 3 shilling banco.Foto: Scanpix

Om man är kvinna och samlar på kaffekoppar, fingerborgar eller hårnålar, då har man inte så hög status, men är man man och samlar på veteranbilar, frimärken eller mynt då är man plötsligt någon, en speciellt intressant person.

I den nya utgåvan av boken om Gamla Trelleborg finns ett avsnitt om avlidne Sigge Ringströms frimärkssamling och man kan läsa om vilken enorm samlargärning han har gjort. Att få ihop en samling frimärken som är värd miljoner är verkligen inte illa.

Annons

Så har också Trelleborgs honoratiores varit alerta och bildat och byggt och sponsrat med betydande kapital.

Denna samling har man kunnat bese i bankens källarvalv någon gång under åren. Nu skall den ta plats på Tingshuset tillsammans med de övriga museisamlingarna.

Tänk att som sjuåring sitta och klippa frimärke!! Jag kan inte tänka mig dagens sjuåringar i denna situation, kan ni?

Hur mycket kan nu denna samling vara värd, och hur stora belopp skall den försäkras för nu? Min erfarenhet säger mig att värdet på dessa tillgångar inte längre står för några högre belopp.

Även samlingar följer aktiemarknadens djupdykningar.

Men förhoppningsvis kommer härligare tider då man kanske kan få betalt för sitt 3-skilling banco-frimärke.

Till sist, boken är till stor glädje och jag kastar mig över den vid varje utgåva.

Skrivet av en som inte har tomtar på loftet, men väl påskägg i julgranen

Kerstin Gahne
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons