Annons
Insändare

Samhället måste motverka arbetslivskriminaliteten

Arbetslivskriminaliteten är utbredd i ett flertal branscher, inte minst inom bygg och anläggningsbranschen. Skattefusk, arbete utan arbetstillstånd och arbetsmiljöbrott är förseelser som i förlängningen göder den organiserade brottsligheten.
Publicerad 5 juli 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Byggnadsarbetare får arbeta med låg timersättning och utan rätt skyddsutrustning, skriver Karin Bengtsson. Genrebild.
Byggnadsarbetare får arbeta med låg timersättning och utan rätt skyddsutrustning, skriver Karin Bengtsson. Genrebild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under parollen ”Rädda jobben – stoppa kriminella byggföretag” samlades medlemmar från Byggnads, Målarettan, El-ettan och Seko Stockholm på Mynttorget i vår huvudstad för att protestera mot arbetskriminalitet och osund konkurrens i byggbranschen. Enligt uppgift så uppkom manifestationen genom ett antal engagerade byggnadsarbetare som fått nog av kriminalitet och osund konkurrens i branschen.

Under maj månad kom årsrapporten från Fair Play Bygg som konstaterar att arbetslivskriminaliteten är ett fortsatt stort problem för byggbranschen.

Annons

Antalet inkomna tips och antalet ärende som Fair Play Bygg lämnat över till myndigheterna ökar kraftigt jämfört med året innan. De vanligaste återkommande brotten är skattebrott, arbetsmiljöbrott och penningtvätt.

Exempel finns på byggnadsarbetare med låg timersättning liksom att man får arbeta asbestsanering utan rätt skyddsutrustning.

Med denna osunda konkurrens så drabbas de företag som försöker göra rätt för sig och de stora byggbolagen i vårt land anlitar i stor utsträckning underentreprenörer i stället för en återgång till egenanställda byggnadsarbetare.

”Exempel finns på byggnadsarbetare med låg timersättning liksom att man får arbeta asbestsanering utan rätt skyddsutrustning.”
Karin Bengtsson

I vårt grannland Norge gäller underleverantörer i max två led i alla offentliga upphandlingar.

Dessa upphandlingar uppgår till mer än 500 miljarder om året och därtill kommer ett personligt lidande för människor som utnyttjas i branschen och när det finns brister i upphandlingen finns stora risker för arbetsplatsolyckor, kompetenstapp samt minskad sysselsättning.

Läget i branschen är inte bra och det påverkar oss på Söderslätt liksom i hela vårt land. Denna fråga måste komma upp tillsammans med andra tunga frågor som skolan, sjukvården och äldreomsorgen inför valet.

Manifestationen på Mynttorget har fått regeringen att reagera och man vill öka och förbättra myndighetskontrollen. Totalt får nio myndigheter uppdraget att inrätta regionala center mot arbetslivskriminalitet, därav skall man på sju platser samlokalisera myndigheterna med polisens regionala underrättelsecenter.

Till sist och inte minst är det viktigt att var och en följer de regler som gäller i byggbranschen vid såväl en liten som stor entreprenad.

Karin Bengtsson

Annons
Annons
Annons
Annons