Annons
Insändare

Saknar M etisk kompass?

Kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist (M) är i blåsväder, igen.
Publicerad 18 september 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten är kritisk till att Ann Kajson Carlqvist bjöd in Matthias Andersson, som ställde ultimatum, till partimötet och gör jämförelsen att Ulf Kristersson skulle kallar in Jimmy Åkesson till ett partimöte där denne hotar med att ta över statsministerposten.
Skribenten är kritisk till att Ann Kajson Carlqvist bjöd in Matthias Andersson, som ställde ultimatum, till partimötet och gör jämförelsen att Ulf Kristersson skulle kallar in Jimmy Åkesson till ett partimöte där denne hotar med att ta över statsministerposten.Foto: Caisa Rasmussen/TT

Hon kallade in sin kommunalrådskollega Matthias Andersson (SD) till ett internt partimöte i M, där hennes ställning var ifrågasatt. Matthias Andersson hotade och ställde ultimatum till Moderaterna för att hon skulle få sitta kvar på sin post.

Ponera att detta skulle hända på riksnivå; Ulf Kristersson (M) ifrågasätts internt. Då kallar han in Jimmy Åkesson (SD) till ett internt partimöte (M) som därvid hotar med att ta över statsministerposten själv om inte hans kompis Ulf får sitta kvar. Löjligt eller hur? Riksmedia hade gått i spinn. Men det är vad som hände i Trelleborg.

Annons

Är det SD som tillsätter kommunstyrelsens ordförande? Är en röst på M lika med en röst på SD? Vad händer med demokratin i Trelleborg?

Ann Kajson Carlqvist har tidigare visat prov på dåligt omdöme, men nu överträffade hon sig själv. Hon har vidare utvecklat en vana att vägra svara på frågor från utvalda personer. Kan någon påminna Ann Kajson Carlqvist om att hon är kommunalråd för hela kommunen och dess invånare, även dem hon ogillar?

Styrelsen i Moderaterna går ut med information på sin Facebooksida där man tar ära och heder av egna partimedlemmar. Det är ingen trevlig läsning.. Finns det inga etiska riktlinjer alls i M? Vilken vettig människa vill vara medlem i ett parti som behandlar sina medlemmar så? Vem vill rösta på det?

Man skriver också ”Så låt oss en gång för alla begrava arvodesfrågan, för den är helt utagerad! ”. Nej, nej och åter nej. Den är kanske utagerad för styrelsen i M, men frågan är högst levande för skattebetalarna/väljarna. Arvodeshöjningarna och de många nya kommunal- och oppositionsråden var ett stort misstag. Väljarna glömmer inte.

”Arvodeshöjningarna och de många nya kommunal- och oppositionsråden var ett stort misstag. Väljarna glömmer inte.”
Pia Dahlbom Rebelo

Det pågår också en rättslig prövning av kommunfullmäktiges beslut om arvoden men det har styrelsen i M kanske missat, eller förträngt?

Vidare i skrivelsen heter det att man ”måste släppa fram den yngre generationen”. Jag känner ingen av de inblandade men jag har svårt att se att Ann Kajson Carlqvist, Britta Brinck Nehlin och Venzel Rosqvist skulle tillhöra den ”yngre generationen”.

I veckan meddelades det att VA-taxorna kommer att höjas. Det är sant att Trelleborg tidigare haft relativt låga avgifter jämfört med andra kommuner. Men tjänstemannaförslaget var 18 procent höjning, styret klämmer till med 25 procent.

Är detta moderat politik?

Oppositionen är som vanligt ljummen. Förmodligen tänker man att det räcker att sitta med händerna i fickorna och skadeglatt titta på medan M idkar självskadebeteende.

Det saknas inte utmaningar i kommunen. Kan M inte bättre än så här? Trelleborg förtjänar i alla fall bättre.

Pia Dahlbom Rebelo

Annons
Annons
Annons
Annons