Annons
Insändare

Säkerheten vid våra domstolar måste stärkas

Insändare • Publicerad 29 november 2007
Endast genom att säkerställa vittnens och övriga rättsdeltagares säkerhet kan vi uppnå stark bevisföring, en stabil rättssäkerhet och i slutändan ett säkert rättssystem, skriver insändarskribenten. ARKIVBILD: SCANPIX
Endast genom att säkerställa vittnens och övriga rättsdeltagares säkerhet kan vi uppnå stark bevisföring, en stabil rättssäkerhet och i slutändan ett säkert rättssystem, skriver insändarskribenten. ARKIVBILD: SCANPIXFoto: 

Rättssäkerheten är a och o i varje land som önskar kalla sig för rättsstat, så också i Sverige. Detta innebär bland annat att domar ska grunda sig på säker bevisföring och att vi hellre friar än fäller om tvivelaktigheter förekommer. En av förutsättningarna för att rättssystemet ska fungera är att bevis i form av vittnen vågar berätta om sina upplevelser i domstol och att rättens medlemmar utan påtryckningar kan fatta ett riktigt beslut. Som det ser ut i dag brister det på många punkter, när såväl nämndemän som vittnen hotas och skräms till tystnad.

Många av våra domstolar är utformade så att de åtalade förs in i en separat ingång, medan resterande deltagare i rättegången får husera i övriga allmänna utrymmen innan rättegången börjar. Det finns i dag åtskilliga domstolar som inte har separata rum för vittnen och nämndemän, vilket innebär att de måste samlas utanför rättssalen tillsammans med övriga åhörare. Detta innebär konkret att en person som exempelvis ska vittna mot en eller flera medlemmar ur ett mc-gäng mycket sannolikt kan tvingas spendera väntetiden med resterande medlemmar ur samma sällskap. Man kan själv tänka sig hur man som vittne känner sig sida vid sida med närstående till den åtalade, som man kanske inom kort kommer att medverka till får en fällande dom och ett långvarigt fängelsestraff. Risk finns att nämndemännens och vittnenas objektivitet påverkas utav personerna som befinner sig i anslutning till rättssalen. Det kan inte heller uteslutas att fysiska övergrepp kan ske under de rådande omständigheterna.

Annons

Ur ett rättssäkerhetsperspektiv är detta självfallet oacceptabelt. Våra nämndemän måste få genomföra sitt arbete i domstolen utan påverkan från allmänheten i form av hot eller andra påtryckningar. Personer som vittnar vid våra rättegångar måste ges största möjliga stöd i domstolsprocessen och i möjligaste mån skyddas från hot, trakasserier och våld. Ett enkelt sätt att börja på är att tillhandahålla separata rum, avskiljda från de allmänna utrymmena, som vittnen och nämndemän kan använda. Rummen bör vara placerade så att nämndemännens och vittnenas påverkan av eventuella besökare minimeras.

Vittnesskydd förekommer och är något som tyvärr kommer att bli allt vanligare framöver. Vi måste dock tänka proaktivt och stärka såväl vittnenas och nämndemännens säkerhet innan hoten är ett faktum. Det är en tung och krävande uppgift att vittna i rättegång och därmed bör vi ge våra vittnen de bästa möjliga förutsättningarna för situationen. En undersökning som presenterades under slutet av sommaren av polisen visade att unga tycker det är rätt och viktigt att vittna. Vi bör hjälpa dem att kvarhålla detta sunda tänkande genom att åstadkomma förändringar till vittnenas fördel.

Min förhoppning är att regeringens satsningar på rättsväsendet bidrar till att förbättra situationen för vittnen och nämndemän och att vi tydligt motverkar förekomsten av hot och våld mot dessa människor, inte minst när förhandlingarna hålls. Endast genom att säkerställa vittnens och övriga rättsdeltagares säkerhet kan vi uppnå stark bevisföring, en stabil rättssäkerhet och i slutändan ett säkert rättssystem.

Anders Hansson (m)

riksdagsledamot

justitieutskottet

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons