Annons
Insändare

Sagan om rebellen som blev en helt vanlig politiker

Det var en gång en rebell som utmanade makten i den lilla staden. Rebellen letade i diarier, arkiv och samlade in namn bland undersåtarna, vilket ledde till att såväl politiker och som hamnchef fick rycka ut och försvara beslut och visioner. Rebellen lyckade till och med få till en folkomröstning.
Publicerad 20 december 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Signaturen Robert Locksley skriver om rebellen Axel Bengtsson, som blev en helt vanlig politiker.
Signaturen Robert Locksley skriver om rebellen Axel Bengtsson, som blev en helt vanlig politiker.Foto: Jenny Isaksson

Rebellen stod på de vanliga människornas sida och ville till exempel inte att lastbilar skulle köra en lång omväg runt staden och försämra klimatet. Rebellen var också mån om luftkvalitén och ville inte heller att folk skulle få sina hus uppköpta och rivna, var de än bodde i kommunen.

Rebellen blev populär bland många människor och hans anhängare hade förhoppningar om att han skulle fortsätta att högljutt kämpa för sina ideal och mot makten.

Annons

När kommunen började riva hus för att förbereda för en östlig hamninfart hade några av rebellens anhängare hoppats att han skulle stå framför grävskoporna och protestera mot det som han tidigare ansåg vara ett ekonomiskt och miljömässigt vansinne. Husen revs men ingen rebell syntes till.

”Rebellen blev populär bland många människor och hans anhängare hade förhoppningar om att han skulle fortsätta att högljutt kämpa för sina ideal och mot makten.”
Robert Locksley

Ja, ja, sa anhängarna. Beslutet var ju redan taget så rebellen kunde inte göra så mycket. Det kommer säkert nya frågor där rebellen kan protestera och kräva rättvisa.

Plötsligt slog makten till igen och föreslog att politikernas arvoden skulle höjas med så många procent att det saknade motstycke i hela konungariket. Men rebellen var tyst, precis som det parti han nu var med i. Vad berodde detta på? Rebellens anhängare var oroliga. Vad hade hänt?

Svaret kom som en kalldusch för många av rebellens anhängare. Rebellen hade blivit en helt vanlig politiker. Nu skulle han få ett bra arvode och en fin titel. Och sen var han plötsligt en av dem…

Snipp, snabb, snut, så var sagan slut!

Robert Locksley

Annons
Annons
Annons
Annons