Så skyddar du dig mot bedragarna – och sätter press på storbankerna
Vinsterna kommer i stor utsträckning från ett stigande räntenetto som är en konsekvens av den förda penningpolitiken. Det känns som företrädare för de fyra stora bankerna har tappat kontakten med verkligheten när de tror att kunderna gemensamt skall utge ett glädjerop, när avkastningen till aktieägarna kan bli tvåsiffriga.
Allt detta i en tid när hushållen kämpar med skenande inflation och höjda priser på mat och energi samt höjda räntor på sina bolån. Bolåneräntorna har stigit beroende på att Riksbanken har höjt styrräntan. Denna ränteförändringen har inte följt med, särskilt på lönekonto.
Hälften av den redovisade vinsten i Handelsbanken och Swedbank kommer från bostadslån. Finansinspektionen har regeringens uppdrag att skydda konsumenternas intressen och det verkar som de sitter stilla fast det finns ett konsumentskydd i uppdraget.
De fyra storbankerna opererar också i princip helt utan risk, deras oligopolliknande ställning gör att de alltid kan räkna med statligt stöd om det blir kris i samhället. Bankkrisen och bankakuten i början av 1990-talet beräknas ha kostat skattebetalarna närmare 70 miljarder.
Tjecken, Litauen, Spanien och nu senast Italien, där landets storbanker redovisar rekordvinster har infört engångsskatt på bankernas övervinster. Denna skatt beräknas ge åtskilliga miljarder till statskassan. Tillfälliga engångsskatter på övervinster i bankerna har använts tidigare, den första i Storbritannien 1981, drog in närmare 40 miljarder i dagens penningvärde till den brittiska staten.
Det känns inte helt fel att bankernas övervinster går tillbaka till skattebetalarna, som genom sina bolån och låga inlåningsräntor, har medverkat till bankernas höga räntenetto.
Noterbar är också att de svenska bankerna är långt mer lönsamma än i de länder som infört tillfällig engångsskatt på bankernas övervinster.
Varje dag förlorar människor sina besparingar och våra fyra storbankerna har tillsett att deras kunder har Bank-Id och de är säkert medvetna om att äldre personer är en högriskfaktor. Det är dags för de fyra storbankerna på allvar och skyndsamt ta tag i problemet. Så kan det inte fortsätta när dessa gör miljardvinster medan andra blir utblottade.
Andelen bedrägerier ökar, inte minst mot bankkunder, första halvåret med 40 procent jämfört med föregående år. Nyligen kunde vi läsa om en äldre kvinna som blev av 750 000 kronor och en artist som blev av med 350 000. Dessutom så har det också drabbat ideella idrottsföreningar.
En lokal bank, Sölvesborg-Mjällby Sparbank, har inrättat en helt ny tjänst vars funktion är att arbeta förebyggande och utredande. De vill som bank vara tillgängliga för sina kunder. I de så kallade nischbankerna som Ikanobanken, SBAB, Avanza med flera går det inte för bedragarna att tömma ditt konto – helt enkelt för att pengarna inte kan flyttas till något annat konto än kontoinnehavarens eget. Genom att föra över sina pengar till nischbank skyddar man därmed sina pengar.
”Det är dags för de fyra storbankerna på allvar och skyndsamt ta tag i problemet. Så kan det inte fortsätta när dessa gör miljardvinster medan andra blir utblottade.”Tommy Bengtsson
Man kan behålla ett konto i sin gamla fullservicebank och betala räkningar med. Detta kan vara ett sätt att skydda sig mot bedragarna och sätt press på storbankerna. Det verkar inte som de fyra storbankerna bryr sig när det är kunderna som får betala för bedrägerierna, trots att de har ett mycket stort ansvar för att den här brottsligheten fortgår.
Trots sina stora vinster önskar bankerna statens medverkan för kontanthanteringen i samhället för att man inte har råd att ha kvar uttagsautomaterna i dagens omfattning i framtiden.
Regeringen har genom sin myndighet finansinspektionen styrmedel att tillse att vi har ett högt konsumentskydd inklusive kontanter.
Tommy Bengtsson, Beddingestrand i november 2023