Annons
Insändare

S står fast vid att platserna ska öppnas

Svar till Inga-Lill, TA 5/12. Jag har i en insändare blivit uppmanad att redogöra för fakta när det gäller de stängda palliativa slutenvårdsplatserna på Trelleborgs lasarett. Det gör jag gärna.
Publicerad 14 december 2019
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Om S får bestämma ska de palliativa slutenvårdsplatserna i Trelleborg öppnas igen. Det skriver Mattias Olsson (S), andre vice ordförande i primärvårdsnämnden i Region Skåne.
Om S får bestämma ska de palliativa slutenvårdsplatserna i Trelleborg öppnas igen. Det skriver Mattias Olsson (S), andre vice ordförande i primärvårdsnämnden i Region Skåne.Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Vårdplatserna stängdes i slutet av 2015 genom ett rent tjänstemannabeslut. På grund av personalbrist kunde patientsäkerheten inte längre garanteras. Politiker från alla partier har sedan dess varit överens om att platserna ska öppna igen, men förvaltningen har inte klarat av att verkställa beslutet.

2018 bestämde vi i det dåvarande rödgröna styret oss för att istället pröva en annan väg. Vi undertecknade en avsiktsförklaring med Igelösa Life Science AB om att öppna platserna. Det var en dyr lösning, inte minst eftersom den faktiskt innebar att nya platser tillfördes den palliativa vården i Skåne. Men det var vi beredda att betala för. Vi förankrade också denna lösning politiskt med den dåvarande borgerliga oppositionen.

Annons

Sedan kom valet och vi fick ett maktskifte i Region Skåne. Nu meddelade plötsligt det nya borgerliga styret att samtalen med Igelösa avslutats eftersom man bedömt att lösningen var för dyr. Den som har synpunkter på hur mycket något kostar är rimligen den som betalar, och i det här fallet var det Region Skåne som skulle stå för hela kostnaden. Alltså kan vi sluta oss till att det inte var Igelösa, utan det borgerliga styret, som tyckte att det var för dyrt.

Det borgerliga styret lanserade istället förslaget att privatisera den palliativa specialistenheten i Malmö, i hopp om att den privata entreprenör som tog över skulle vara beredd att också öppna platser i Trelleborg. Allt tydde på att det skulle göra den palliativa vården i sydvästra Skåne betydligt sämre, utan att garantera några vårdplatser i Trelleborg. Därför tog vi ställning emot det från början, men Sverigedemokraterna valde att stödja Alliansen.

Under debatten som följde ändrade Sverigedemokraterna åsikt. Därmed fanns det inte längre en majoritet för förslaget, så det röstades ner den 5 december. Vi socialdemokrater står fast vid att platserna i Trelleborg ska öppnas, och föreslog därför att förvaltningen förutsättningslöst skulle utreda hur detta skulle kunna göras på bästa sätt. Det förslaget vann också stöd av hälso- och sjukvårdsnämnden. Utredningen ska vara klar i mars. Vi hoppas att den ska landa i ett bra förslag som kan vinna brett politiskt stöd.

Mattias Olsson (S)

Andre vice ordförande primärvårdsnämnden Region Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons