Ryssen ska bort från Ukraina

Det är otroligt vad generösa och solidariska företag och privatpersoner det finns i detta land.
Publicerad 6 mars 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ukraina behöver inte bara Carl Gustav granatgevär eller Leopardstridsvagnar. Även småsaker som detta gör skillnad, skriver Gunnar Henriksson.
Ukraina behöver inte bara Carl Gustav granatgevär eller Leopardstridsvagnar. Även småsaker som detta gör skillnad, skriver Gunnar Henriksson.Foto: Privat

Vi körde ner syra stycken 4wd bilar till Ukraina förra veckan som ska användas av det Ukrainska försvaret. Mestadels för att transportera sårade från fronten till sjukhus. Bilarna var fullastade med nyttiga saker såsom generatorer, kläder, sjukvårdsmaterial, sovsäckar, med mera.

Allt skänkt av givmilda svenskar till en organisation Swedish Business-Association. Chef för denna organisation är Bodhan Senchuk.

Bohdan har ett stort nätverk bland företag mestadels i Sverige. I fredstid arbetar han med att bygga nätverk mellan företag i Sverige och Ukraina. Det är den vägen vi har skapat kontakt från början. I denna organisation går pengarna direkt till de behövande utan några som helst mellanhänder.

Det finns alltså bra alternativ om man vill skänka något i stället för att donera till UNHCR där pengarna aldrig når dessa frivillighetsorganisationer. UNHCR har ju satts under lupp den senaste tiden och det var på tiden.

Ukraina behöver inte bara Carl Gustav granatgevär eller Leopardstridsvagnar. Även småsaker som detta gör skillnad.

”Även småsaker som detta gör skillnad.”
Gunnar Henriksson

I dags läge har mer än 400 4wd bilar skickats ner till Ukraina. Det kommer fler varje vecka.

Sen vill jag skicka en stor eloge till Trelleborgs hamn som ställde upp med färjebiljetter Trelleborg- Swinoujscie.

Vi får inte glömma kriget. Jag upplever att media inte alls bevakar lika intensivt längre.

Kriget får aldrig bli en vardag.

Gunnar Henriksson